Huti proširili napade i na Mediteran! Napali brod povezan sa Izraelom

24.05.2024

15:05

0

Od oktorba 2023. su, prema rečima vođe pokreta, napali 119 plovima

Huti proširili napade i na Mediteran! Napali brod povezan sa Izraelom
Copyright Profimedia

Jemenski pobunjenički pokret Ansar Alah, takođe poznat kao Huti, započeo je operacije protiv brodova povezanih sa Izraelom u Sredozemnom moru napavši jedno plovilo ranije ove nedelje, izjavio je u četvrtak vođa Huta Abdul Malik Al Huti.

- Broj plovila i brodova napadnutih od prošlog oktobra, uključujući i one povezane sa izraelskim neprijateljem, SAD i Britanijom, dostigao je 119 - rekao je Al Huti na jemenskoj televiziji.

Ove nedelje Huti su izveli osam operacija koristeći 15 projektila i dronova u Crvenom i Arapskom moru, Adenskom zalivu i Indijskom okeanu, uključujući jedan napad u Sredozemnom moru, rekao je vođa pobunjenika.

Huti su u novembru 2023. obećali da će napasti sve brodove povezane sa Izraelom dok ne zaustavi vojne akcije u Pojasu Gaze.

Napadi su podstakli Sjedinjene Američke Države da formiraju multinacionalnu koaliciju, koja uključuje, između ostalog, i Ujedinjeno Kraljevstvo, kako bi zaštitile brodarstvo u oblasti Crvenog mora, kao i da bi gađali mete Huta na terenu.

Međutim, to nije dalo mnogo rezlutata, jer su Huti nastavili sa svojim operacijama, a SAD su u tajnosti povukle moćni brod iz ovog područja i vratile ga u domaću luku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike