Norveška, Irska i Španija zvanično priznale Palestinu! Izrael zove ambasadore na hitne konsultacije

22.05.2024

09:10 >> 10:00

0

Odluka stupa na snagu 28. maja, preneo je AP

Norveška, Irska i Španija zvanično priznale Palestinu! Izrael zove ambasadore na hitne konsultacije
Copyright AP Photo/Michael Varaklas

Irska, Norveška i Španija zvanično su priznale Palestinu kao zasebnu državu, što je navelo Izrael da opozove svoje ambasadore iz dve evropske države - Norveške i Irske.

Premijer Norveške Jonas Gar Stura rekao je danas da je ta skandinavska zemlja donela odluku o zvaničnom priznanju Palestine kao države. Odluka stupa na snagu 28. maja, preneo je AP.

Tanjug/Erik Flaaris Johansen/NTB Scanpix via AP)
 

 

"Ne može biti mira na Bliskom istoku ukoliko ne bude priznanja", rekao je Gar Stura i dodao da "Palestina ima osnovnu pravo na nezavisnu državu".

Dosad, Palestinu su priznale 143 države od 193 članice Ujedinjenih nacija. Samo osam od 27 članica EU - Poljska, Bugarska, Mađarska, Češka, Rumunija, Slovačka, Švedska i Kipar - podržavaju Palestinu kao državu. 

"Teror su počinili Hamas i militantne grupe koje nisu pristalice dvodržavnog rešenja i države Izrael", istakao je lider norveške vlade.

"Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu, svako od nas će preduzeti sve nacionalne korake koji su neophodni da se ta odluka sprovede", rekao je irski premijer Sajmon Haris.

Izrael pozvao svoje ambasadore u Norveškoj i Irskoj na hitne konsultacije

Pixabay
 

 

Ministar spoljnih poslova Izraela, Izrael Kac pozvao je danas ambasadore te zemlje u Irskoj i Norveškoj na hitne konsultacije, jer je Norveška priznala Palestinu, a ta vest je ubrzo stigla i iz Irske.

"Šaljem vrlo jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće pustiti da ovo prođe u tišini", naveo je Kac, prenosi Tajms of Izrael. On je dodao da će učiniti isto i sa Španijom, ukoliko Madrid prizna Palestinu. "Irska i Norveška nameravaju da pošalju poruku Palestincima i svetu - teror se isplati", rekao je Kac, dodajući da na taj način "nagrađuju Hamas i Iran". Kac ocenjuje da se radi o nakaradnom potezu naočigled žrtava 7. oktobra, kada je palestinski Hamas ubio oko 1.200 ljudi na jugu Izraela i oteo više od 240.

"To, takođe, otežava naše napore da vratimo kućama 128 talaca. Mir je sada manje izvestan i podriva izraelsko pravo na samoodbranu. Ova irsko-norveška parada gluposti nas neće odvratiti. Odlučni smo da ispunimo ciljeve: da vratimo bezbednost građanima, svrgnemo Hamas i vratimo taoce", naveo je Kac.

Nekoliko zemalja Evropske unije su prethodnih nedalja dale naznake da planiraju da priznaju Palestinu, jer smatraju da je rešenje sa dve države ključno za trajni mir u tom regionu. Norveška, koja nije član Evropske unije, ali uglavnom prati odluke Brisela, dugo je podržavala rešenje sa dve države, Izraela i Palestine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike