Milioni dece bez detinjstva: Mališanima iz Pakistana prinuđenim na težak rad jedan učitelj i njegova večernja škola daju nadu (VIDEO)

18.05.2024

15:44

0

Rad maloletnika je protivzakonit, ali počinioci pronalaze rupe da nastave sa ovom praksom

Milioni dece bez detinjstva: Mališanima iz Pakistana prinuđenim na težak rad jedan učitelj i njegova večernja škola daju nadu (VIDEO)
Copyright Profimedia

Više od 26 miliona dece u Pakistanu ne ide u školu jer su prinuđeni da rade kako bi prehranili porodice. 

Detinjstvo im je oduzeto, iako je rad maloletnika protivzakonit, a Muhamed Rohajl Varind je odlučio da promeni bar nešto, pa je otvorio večernju školu za mališane, u kojoj je jedini učitelj.

- Ovo je bila jedina mogućnost da ih podučavam i motivišem da se obrazuju - kaže on za BBC, koji je snimio prilog o njegovoj školi.

Pakistan je 2022. godine umereno napredovao u naporima da eliminiše najgore oblike dečijeg rada. Izmenio je postojeće zakone tako što je povećao kazne za krivična dela vezana za trgovinu decom, dečiju pornografiju i zapošljavanje dece u domaćinstvu.

Odeljenje za rad u Pendžabu je takođe sprovelo preko 6.000 inspekcija u pećima za cigle, identifikovalo 239 prekršaja dečjeg rada i uhapsilo 60 počinilaca. Konačno, vlada provincije Sind je stvorila radnu grupu za reviziju zakona o radu dece i preporučivanje amandmana kako bi se popunile praznine u aktuelnom pokrajinskom zakonodavstvu.

Međutim, deca u Pakistanu i dalje su izložena najgorim oblicima dečijeg rada, uključujući komercijalnu seksualnu eksploataciju, ponekad kao rezultat trgovine ljudima.

Deca takođe obavljaju opasne poslove kod kuće, učestvuju u proizvodnji cigle i poljoprivredi. Pakistanske pokrajinske inspekcije rada nemaju dovoljno ljudskih i finansijskih resursa, a podaci o sprovođenju zakona nisu dostupni.

Na sve to, korupcija u policiji, posebno primanje mita od osumnjičenih počinilaca kako bi se ignorisala krivična dela dečijeg rada i nedostatak volje za sprovođenjem krivičnih istraga, omeli su sposobnost Pakistana da se pozabavi dečijim radom u celoj zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike