Deca u Americi ilegalno radila u klanicama: Najmlađi su imali 13 godina, bilo je i povređenih

18.02.2023

22:23

1

Kompanija sa sedištem u Viskonsinu zaposlila je najmanje 102 deteta i rasporedila ih da rade preko noći u 13 fabrika za pakovanje mesa u osam država

Deca u Americi ilegalno radila u klanicama: Najmlađi su imali 13 godina, bilo je i povređenih
Ilustracija - Copyright AP Photo/Gerald Herbert

Rukovodilac američke kompanija za čišćenje „Packers Sanitation Services Inc." (PSSI) uhapšen je zbog ilegalnog zapošljavanja dece, među kojom je bilo i dece stare 13 godina, za rad u klanicama, koje važe za neke od najopasnijih radnih sredina u zemlji.

Kompanija sa sedištem u Viskonsinu zaposlila je najmanje 102 deteta starosti od 13 do 17 godina i rasporedila ih da rade preko noći u 13 fabrika za pakovanje mesa u osam država, saopštilo je u petak Ministarstvo rada SAD.

PSSI, koji je jedan od najvećih američkih pružalaca usluga bezbednosti hrane i sanitarnih usluga, platio je više od 1,5 miliona dolara kazne, to jest 15.138 dolara za svako dete koje je nezakonito zaposlio.

Federalni istražitelji su otkrili da su maloletnici koje je angažovao PSSI radili sa opasnim hemikalijama i čistili opremu za klanicu, kao što su testere i cepači. Najmanje troje dece je povređeno, uključujući 14-godišnjaka koji je radio od 23 sata do 5 sati ujutru čak šest dana u nedelji, a izostajao je iz škole nakon što je zadobio hemijsku opekotinu.

Pakovanje mesa je jedna od najopasnijih industrija u SAD, sa tri puta većom verovatnoćom da će radnik zadobiti ozbiljne povrede u odnosu na prosek, prema vladinim podacima. Sa testerama, brusilicama i kukama svuda naokolo, uobičajene povrede su amputacije prstiju ili šake, frakture, opekotine i traume glave.

AP Photo/Gerald Herbert
 

 - Ova deca nikad nije trebalo da budu zaposlena u fabrikama za pakovanje mesa, a to se može desiti samo kada poslodavci ne preuzmu odgovornost da spreče izrabljivanje dece - rekla je Džesika Loman, zamenica administratora u Ministarstvu za rad.

Odeljenje je otkrilo da je PSSI ignorisao obaveštenja dobijena kada su njeni sistemi označili neke od svojih zaposlenih kao maloletne. Kada su istražitelji stigli, zvaničnici kompanije su navodno pokušali da sabotiraju njihovu istragu.

- Nijedno dete ne bi trebalo da bude podvrgnuto uslovima utvrđenim u ovoj istrazi - rekla je Sima Nanda, advokat u Ministarstvu rada. Američki zakon o radu dozvoljava kompanijama da angažuju maloletne osobe za neke poslove, ali ne i one koji se smatraju opasnim.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike