Zaharova jasna: Rusija neće dozvoliti nikome da oskrnavi Dan pobede - Putin uspeo da povrati sećanje i dostojanstvo zemlje!

09.05.2024

16:30

0

Moramo da shvatimo kakav je ovo dan. To je dan trijumfa svetlosti nad tamom - istakla je Zaharova

Zaharova jasna: Rusija neće dozvoliti nikome da oskrnavi Dan pobede - Putin uspeo da povrati sećanje i dostojanstvo zemlje!
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Rusija neće dozvoliti nikome da oskrnavi Dan pobede, izjavila je danas predstavnica za medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Mi slavimo ovaj praznik, smatramo ga važnim, prenosimo tradiciju sa generacije na generaciju. Štitimo i sam praznik i heroje kojima odajemo počast na ovaj dan - rekla je Zaharova u intervjuu za TASS.

Prema njenim rečima, ovo je praznik koji mora zadržati svoj pravi smisao i ostati u svom pravom istorijskom obliku i tradiciji.

- Moramo da shvatimo kakav je ovo dan. To je dan trijumfa svetlosti nad tamom - dodala je ona.

Zaharova je, takođe, rekla  da Zapad sprema "istorijsku amneziju" za Rusiju, kao što se desilo sa Ukrajinom, ali da je predsednik Rusije Vladimir Putin uspeo da povrati sećanje i dostojanstvo zemlje.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u nizu zemalja u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kapitulaciju Nemačke u Berlinu potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa pružali otpor još neko vreme. Drugi svetski rat definitivno je onončan 2. septembra, kada je Japan potpisao kapitulaciju pošto su na Hirošimu i Nagasaki bačene atomske bombe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike