Zaharova zatražila od Kamerona da zapamti da Moskva ima nuklearno oružje

03.05.2024

22:00

0

Zaharova je rekla da će ruske agencije zadužene za odbranu zemlje nesumnjivo uzvratiti ako dođe do bilo kakvih napada unutar Rusije

Zaharova zatražila od Kamerona da zapamti da Moskva ima nuklearno oružje
Copyright Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova zatražila je danas od britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona ''da zapamti da Moskva ima nuklearno oružje'' dok govori da Ukrajina može da izvodi napade unutar Rusije.

"Pitanje je samo koliko treba biti lud, zamišljajući sebe, da tako kažem, jednim od lidera navodno civilizovane zemlje, da izgovara takve stvari. Štaviše, od kolike amnezije može da pati neko ko se ne seća da govorimo o nuklearnim zemljama", rekla je ona, komentarišući izjavu Kamerona da Ukrajina ima pravo da koristi oružje Velike Britanije za napad na ciljeve unutar Rusije, preneo je TASS.

Zaharova je rekla da će ruske agencije zadužene za odbranu zemlje nesumnjivo uzvratiti ako dođe do bilo kakvih napada unutar Rusije.

"Koliko bi čovek trebalo da bude bezosećajan da ne razume čemu takve izjave vode i da ne razmišlja toliko o reakciji Rusije...već i da ne razmišlja o osećanjima sopstvenih građana - podanika Britanije i drugih zemalja kolektivnog Zapada. Barem razmislite o njima, ali ništa", rekla je Zaharova.

Tokom zvanične posete Kijevu u četvrtak, Kameron je obećao da će Britanija izdvajati svake godine po tri milijarde funti (oko 3,5 milijardi evra) za vojnu pomoć Ukrajini i to "dokle god bude potrebno" naglasivši da zvanični London nema prigovor na korišćenje tog oružja po ciljevima na teritoriji Rusije.

"Davaćemo tri milijarde funti svake godine dokle god je potrebno. Iscrpeli smo sve što smo mogli u smislu davanja opreme, ali deo te opreme zapravo stiže u Ukrajinu danas, dok sam ja ovde", rekao je on Rojtersu tokom posete Kijevu i dodao da je ova pomoć najveća koju je Britanija do sada pružila.

Kameron je izrazio uverenje da Ukrajina ima pravo da koristi britansko oružje za napad na ciljeve unutar Rusije, ali da je na zvaničnom Kijevu da odluči da li će to i učiniti.

"Ukrajina ima pravo na to. Baš kao što i Rusija napada ciljeve unutar Ukrajine, može se potpuno razumeti zašto Ukrajina, braneći se, oseća potrebu da uzvrati na isti način", rekao je Kameron.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike