Odlomio se beton sa zvonika bazilike Svetog Marka u Veneciji, nema razloga za zabrinutost

13.05.2024

09:43

0

Biće provereni i temelji tornja koji je pre deset godina već bio ojačan titanijumom

Odlomio se beton sa zvonika bazilike Svetog Marka u Veneciji, nema razloga za zabrinutost
Copyright Profimedia

Nekoliko komada armiranog betona otkačilo se sa vrha zvonika bazilike Svetog Marka u Veneciji. Materijal koji datira iz 1902. godine, smatran je revolucionarnim za to doba, i iskorišćen je za rekonstruciju artefakta na unutrašnjem okviru tornja. Stručnjaci smatraju da u ovom momentu nema razloga za zabrinutost.

Arhitekta Mario Pijana rekoa je da ne postoji neposredna opasnost od daljeg urušavanja i dodao da će stručnjaci prikupiti sve informacije koje su neophodne za planiranje intervencija konsolidacije koja će sačuvati ovaj armirani beton postavljen početkom dvadesetog veka.

Italijanski mediji prenose da je istraživanje stanja slavnog tornja, koji svake godine poseti nekoliko stotina hiljada turista, povereno studiju Vitaliani.

Profimedia
 

 

Pored toga biće provereni i temelji tornja koji je pre deset godina već bio ojačan titanijumom i koristiće se instrumenti koji kontrolišu pomeranja tornja, a koji su do danas bili definisani umirujućima.

Gazda kuće

Zvonik bazilike Svetog Marka visok je 98,6 metara i jedan je od najviših zvonika u Italiji. Jedan od najvažnijih simbola grada Venecije zajedno sa istoimenom bazilikom i trgom na kome se nalazi. Stanovnici Venecije ovaj zvonik nazivaju "Gazdom kuće" (El paron de casa).

Toranj je prvi put ozbiljno oštećen 1489. zbog udara groma, zatim zbog zemljotresa 1511. godine da bi radovi bili završeni 06. jula 1513. godine sa postavljanjem drvene pozlaćene statue Arhanđela Gavrila.

Profimedia
 

 

Na tornju su se 1902. pojavili zabrinjavajući znakovi pukotina koje su se brzo širile, da bi se 14. jula iste godine zvonik srušio.

Novi zvonik je obnovljen deset godina kasnije, a 1962. godine toranj je dobio lift koji omogućava turistima da se popnu na vrh i uživaju u pogledu na Veneciju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike