Bajdenov sin ide na robiju? Sud odbacio Hanterov zahtev - moraće pred porotu!

10.05.2024

13:55

0

Hanter Bajden je optužen u septembru i suočava se sa tri krivična dela

Bajdenov sin ide na robiju? Sud odbacio Hanterov zahtev - moraće pred porotu!
Hanter i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Andrew Harnik, File

Apelacioni sud SAD odbio je da odbaci federalnu optužnicu protiv sina predsednika Džozefa Bajdena, Hantera, za ilegalno posedovanje vatrenog oružja, navodi se u sudskim dokumentima objavljenim danas.

Očekuje da će se Hanteru Bajdenu suditi narednog meseca u saveznoj državi Delaver. Tužioci su tvrdili da je on protivpravno posedovao vatreno oružje 11 dana i dao lažne izjave na obrascu koji se koristio za kupovinu oružja tvrdeći da nije nezakonito koristio drogu.

Hanter Bajden je optužen u septembru i suočava se sa tri krivična dela koja proizilaze iz kupovine revolvera Colt Cobra 388PL 2018. godine, dok je bio korisnik narkotika. Sin predsednika Bajdena izjasnio se da nije kriv za optužbe o oružju, koje je protiv njega podneo advokat Dejvid Vajs prošle godine u Delaveru, javlja CBS njuz.

Bajden je takođe optužen u Kaliforniji u decembru za devet federalnih poreskih optužbi, za koje se takođe izjasnio da nije kriv. Predsednikov sin je tvrdio da su optužbe protiv njega ''bez presedana" i '"neustavne" i da je prekršen sporazum o diverziji postignut sa saveznim tužiocima.

U sudskim podnescima koji traže da se odbace optužbe za oružje, advokati Hantera Bajdena su tvrdili da sporazum o diverziji, koji je od njega zahtevao da se uzdrži od upotrebe droga i alkohola i zabranjuje kupovinu i posedovanje vatrenog oružja, ostaje pravno obavezujući i važeći. Pravni tim je takođe insinuirao da su optužbe politički motivisane.

- Optužbe u ovom slučaju nisu izmišljene ili zbog bivšeg predsednika Trampa, one su rezultat izbora optuženog i podignute su uprko, a ne zbog bilo kakve spoljne buke koju prave političari - naveli su savezni tužioci.

Dejvid Vajs takođe služi kao glavni federalni krivični tužilac u Delaveru, na mesto na koje ga je imenovao bivši predsednik Donald Tramp. Državni tužilac Merik Garland odlučio je da Vajsa zadrži na toj poziciji i kasnije ga je imenovao za specijalnog tužioca da sprovede istragu Hantera Bajdena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike