Parada pobede u Moskvi! Defile ruske moći, Putin poručio sa Crvenog trga: Nikome nećemo dozvoliti da nam preti (VIDEO)

09.05.2024

09:40

0

Autor: 24sedam

Slavi se 79. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu

Parada pobede u Moskvi! Defile ruske moći, Putin poručio sa Crvenog trga: Nikome nećemo dozvoliti da nam preti (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube/AKIpress news

Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana vojna parada povodom obeležavanja 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Na paradi u Moskvi učestvovalo je više od 9.000 ljudi, uključujući i više od 1.000 učesnika specijalne vojne operacije, kao i više od 70 komada tehnike, i dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži".

Mehanizovanu kolonu, tradicionalno, predvodio je sovjetski tenk T-34-85 iz Drugog svetskog rata. Zatim su prodefilovala oklopna vozila "Tigar" i "VPK-Ural", oklopni transporteri BTR-82A i "Bumerang", lanseri operativno-taktičkih raketnih sistema "Iskander-M" i protivavionski raketni sistemi S-400, strateški raketni sistemi "Jars", prenosi RIA.

Paradom je komandovao glavnokomandujući Kopnene vojske general armije Oleg Saljukov, a domaćin parade je ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu. 

Svečanoj paradi u Moskvi prisustvovali su predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao. U nekim delovima zemlje već su održane vojne parade.

Putin čestitao Dan pobede

Predsednik Rusije Vladimir Putin prvo je čestitao Dan pobede, naglašavajući da je to najbitniji praznik, koji slavi sećanje na pretke koji su slomili nacizam i oslobodili Evropu. Danas vidimo da neke strane pokušavaju da izmene istoriju. Oni sklanjaju spomenike posvećene Drugom svetskom ratu, napomenuo je on. Ipak, Rusija, kako je rekao, ne priznaje ambicije određenih zemalja koje žele da dominiraju. "Nikome nećemo dozvoliti da nam preti. Naše strateške snage u stanju borbene pripravnosti!", naglasio je.

Printscreen/Youtube/AKIpress news
 

Tokom izlaganja, Putin je istakao važnost veterana Drugog svetskog rata i onih koji se danas bore protiv neonacizma.

Marširali kadeti Vojno-kosmičke akademije Možajski!

Potom su paradne jedinice počele marš Crvenim trgom.

Pored tribina prošla je grupa vojnika koji nose državnu zastavu Ruske Federacije, znamenje pobede i znamenje Oružanih snaga Rusije.

Danas ova obrazovna institucija s pravom predstavlja glavni univerzitet u zemlji za obuku inženjera i drugih kvalifikovanih stručnjaka za upravljanje satelitskim konstelacijama i kontrolu svemira.

Tenk otvorio vojnu paradu

Tradicionalno, paradu vojne tehnike otvara legendarni tenk iz vremena Velikog otadžbinskog rata - T-34 pod borbenim barjakom 1. gardijske tenkovske armije.

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Paradi se pridružio "iskander"

Vojna oprema raketnih snaga i artiljerije predstavljena je visokopreciznim raketnim sistemima "iskander-m" 112. gardijske Novoruske raketne brigade i 448. raketne brigade koja nosi ime konstruktora raketnog naoružanja Sergeja Nepobedivog. Paradnu jedinicu predvodio je major Ivan Perminov.

Položeno cveće

 

Na kraju parade vojni muzičari iz kombinovanog orkestra izveli su pesmu "Rodna zemlja". Nebo iznad Moskve bilo je obojeno bojama ruske zastave.

Nakon parade, predsednik Rusije položio je cveće na Grob neznanog junaka u Aleksandrovskoj bašti. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike