Objavljeni detalji plana za državni udar u Nemačkoj: Iza svega stoje "Građani Rajha", a na vlast su hteli da dovedu Hajnriha XIII (VIDEO)

07.12.2022

09:56

0

Autor: 24sedam

Imali su ideju da ukinu republiku i da uspostave kneževinu po monarhijskim principima kao u 19. veku, kada je formirano nemačko kraljevstvo posle ujedinjenja država na čelu sa Pruskom

Objavljeni detalji plana za državni udar u Nemačkoj: Iza svega stoje "Građani Rajha", a na vlast su hteli da dovedu Hajnriha XIII (VIDEO)
Hapšenje zbog državnog udara - Copyright Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP

Među 25 uhapšenih u Nemačkoj zbog planiranja puča, 22 su članovi ekstreminstičke organizacije "Građani Rajha", a troje su pristalice te ideologije.

Svi članovi organizacije su nemački državljani, dok je među troje pristalica i jedan državljanin Rusije, objavilo je savezno tužilaštvo.

Reč je pripadnicima ekstremnog pokreta "Građani Rajha" (Reichsbürger), koje nemačka policija već duže vreme prati zbog nasilnih napada i rasističkih teorija.

Ova desničarska ekstremistička grupa planirala je, kako pišu nemački mediji, državni udar i uspostavljanje novog poretka u akcijama širom zemlje.

Oni su nameravali da eliminišu demokratsku vlast, prvo na opštinskom, okružnom i na kraju saveznom nivou, i da doprinesu opštoj promeni vlasti u Nemačkoj na svim nivoima.

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP
 

Imali su ideju da ukinu republiku i da uspostave kneževinu po monarhijskim principima kao u 19. veku, kada je formirano nemačko kraljevstvo posle ujedinjenja država na čelu sa Pruskom.

Ko su "Građani Rajha"

"Građani Rajha" su grupa ekstremista koji su nezadovoljni trenutnim društvenim uređenjem - oni ne priznaju Republiku Nemačku i njene demokratske strukture. Često odbijaju da plate porez i dolaze u sukob sa vlastima.

Procenjuje se da imaju oko 21.000 pristalica, među kojima je pet odsto ekstremnih desničara. Samo u 2021. Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka pripisala im je 1.011 slučajeva ekstremističkog nasilja.

Na čemu su radili organizatori puča?

Među uhapšenima su, kako se navodi, bivši pripadnici nemačke vojske i elitnih specijalnih snaga. Nemačka vojna obaveštajna služba (BAMAD) rekla je Rojtersu da su pod istragom jedan aktivni vojnik iz Komande specijalnih snaga i nekoliko rezervista.

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP
 

Uhapšeni se sumnjiče da su od novembra prošle godine pripremali akcije u skladu sa svojom ideologijom, s ciljem rušenja postojećeg sistema i uspostavljanja sopstvenog, po uzoru na Nemačku 1871. godine.

Pripreme za puč obuhvatale su nabavku opreme, regrutovanje novih članova i vežbe gađanja. Da bi regrutovali nove članove, uglavnom su se fokusirali na pojedince iz policijskih i vojnih redova.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, 71-godišnji muškarac koji je tvrdio da je princ Hajnrih XIII bio je centralni deo planova.

Ko je princ Hajnrih XIII

Zaverenici su navodno na vlast i na čelo države hteli da dovedu tirinškog aristokratu, princa Hajnriha Rajsa XIII, koji trenutno radi kao privatni finansijski konsultant. Rajs je više puta naglašavao da moderna Nemačka nije suverena država i da je pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP
 

Planirano je da Rajs postane regent Hajnrih XIII nakon puča, a zaverenici su o tome razgovarali u lovačkoj kući jednog aristokrate u Tiringiji.

Vladarska kuća Rojs vladala je zemljama u Tiringiji od 12. veka. Rodonačelnik mlađe loze dinastije bio je Hajnrih Prvi krajem 13. veka. Oženio se unukom kneza Danila Romanoviča. Među predstavnicima su Hajnrih fon Plauen, koji je predvodio Tevtonski red posle poraza u bici kod Grunvalda, Julijana-Henrijeta-Ulrika, supruga ruskog carevića Konstantina, suprug britanske kraljice Viktorije princ Albert, sama kraljica Viktorija, belgijski kralj Leopold I, šef kuće Hajnrih XLV, koji je uhapšen 1945. od strane sovjetskih državnih službi bezbednosti, i brojni potomci iz brakova sa ruskom vladajućom kućom.

Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP
 

Kao vojni lider zaverenika označen je Rudiger fon P., penzionisani nemački padobranac koji je oko sebe okupio istomišljenike nemačke specijalce, uključujući i aktivne oficire Komande specijalnih snaga, čiji je jedan pripadnik uhapšen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike