Analitičar CIA u Savetu bezbednosti: Novi dokazi ukazuju na umešanost Amerike u napad na Severni tok

29.04.2024

15:41

0

Autor: 24sedam

"Postavljanje pitanja 'Ko ima koristi?' i analiza finansijskih tokova mogu biti ključni u razotkrivanju pozadine ovog napada"

Analitičar CIA u Savetu bezbednosti: Novi dokazi ukazuju na umešanost Amerike u napad na Severni tok
Eksplozija na Severnom toku - Copyright Profimedia

Nedavno prikupljeni dokazi o napadu na gasovod Severni tok snažno sugerišu da je umešanost Sjedinjenih Američkih Država verovatna, tvrdi bivši analitičar CIA, Lari Džonson, pozivajući se na svoje obimno iskustvo u obaveštajnoj zajednici.

Džonson, tokom obraćanja Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija, naglasio je potrebu za ozbiljnom istragom koja bi razotkrila stvarne počinioce ovog napada. On je istakao da je izveštaj Simora Herša, koji je nedavno izašao u javnost, u skladu sa informacijama koje je sam sticao tokom dugogodišnjeg rada u obaveštajnoj službi.

"Napad na Severni tok nije samo napad na infrastrukturu, već i na mir i stabilnost regiona. S obzirom na ozbiljnost situacije, Savet bezbednosti UN ima moralnu i praktičnu obavezu da preuzme inicijativu u istraživanju ovog incidenta i preduzme odgovarajuće mere", istakao je Džonson.

Profimedia
 

Osim toga, Džonson je naglasio nedostatak uverljivog interesa nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država koji bi opravdao ovakav napad. On je istakao da uništavanje gasovoda Severni tok nanosi značajnu ekonomsku štetu, posebno narodu u Nemačkoj, i ne doprinosi rešavanju konflikta u regionu.

Džonson je dalje istakao da tajne operacije poput ovog napada zahtevaju temeljno planiranje i pripremu te da bi dobro finansirana istraga, vođena profesionalcima, mogla otkriti tragove koji bi nedvosmisleno ukazali na odgovorne.

"Postavljanje pitanja 'Ko ima koristi?' i analiza finansijskih tokova mogu biti ključni u razotkrivanju pozadine ovog napada", poručio je Džonson, naglašavajući važnost sledenja novca kao sredstva za otkrivanje odgovornih strana.

Kritikujući sporost i nedovoljnu angažovanost država članica NATO-a u istrazi, Džonson je apelovao na međunarodnu zajednicu da preduzme hitne korake kako bi se rasvetlile okolnosti ovog događaja i sprečile slični incidenti u budućnosti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike