Britanija se već sprema za smrt kralja Čarlsa: Šta je operacija "Most Menaj"?

22.09.2022

07:14

0

Autor: 24sedam

Bivši oficir otkriva detalje

Britanija se već sprema za smrt kralja Čarlsa: Šta je operacija "Most Menaj"?
Kralj Čarls - Copyright AP Photo/Martin Meissner, Pool, File

Kraljica Elizabeta Druga je sahranjena, a niz pažljivo pripremljenih koraka, koji su planirani još od šezdesetih godina, nazvan operacija "Londonski most", uspešno je izveden. 

Bivši oficir za bezbednost, Sajmon Morgan, otkriva da od 21. septembra počinju pripreme planova za sahranu kralja Čarlsa Trećeg pod nazivom operacija "Most Menaj".

Mada je Čarls tek postao kralj, planovi za slučaj njegove eventualne smrti počeli su odmah posle sahrane kraljice Elizabete. Rad na operaciji "Most Menaj" (Menai Bridge) koja će sadržati planove za dane i nedelje nakon toga, već su počele, prema rečima bivšeg oficira.

- On ima 73 godine, toga svi moramo da budemo svesni, a bezbednosne službe moraju ponovo da počnu da planiraju naredne korake - naglasio je Morgan.

AP Photo
 

Operacija "Most Menaj" podrazumeva istu vrstu planova protokola kao i operacija "Londonski most" i uključuje način objave smrti, period službene žalosti i detalje državne sahrane. 
Operacija "Londonski most" je nastala još šezdesetih godina, samo nekoliko godina nakon krunisanja, a revidirana je mnogo puta u međuvremenu.

Pretpostavlja se da će i operacija "Most Menaj", koja je ime dobila po prvom čeličnom visećem mostu na svetu podignutom u Velsu, imati mnogo sličnosti sa prethodnom operacijom i biće detaljno razrađena i pre krunisanja kralja Čarlsa Trećeg.

Kada kralj Čarls bude umro, princ Vilijam će odmah preuzeti tron kao sledeći monarh Velike Britanije.

Uvek postoji šansa da kralj Čarls poželi da abdicira pre ovoga, iako će verovatno služiti svoj mandat do svoje smrti, baš kao što je to činila njegova majka.

Yui Mok/Pool Photo via AP, File
 

To će značiti da će u Velikoj Britaniji biti uveden period nacionalne žalosti, zajedno sa ostalim promenama u izgledu novčanica, poštanskih maraka, zastava i ostalih kraljevskih obeležja, baš kao što se i sada dešava.

Vilijamov sin, princ Džordž, biće sledeći u redu za presto i verovatno će preuzeti titulu princa od Velsa, baš kao što je to učinio njegov otac.

Kraljevska nasledna linija će ostati relativno ista, samo će se svaki član porodice pomeriti za jedno mesto unapred.

Zašto postoje kodna imena u slučaju smrti?

Kako bi se sprečilo da vesti o smrti nekog člana kraljevske porodice procure u javnost pre zvaničnog saopštenja, uvedena su kodna imena tih operacija. Međutim, tokom godina su kodna imena postala opštepoznata.

I Kraljica Majka imala je kodno ime za smrt - Most Tej. Ona je umrla 2002. godine, a kodno ime za njenu sahranu bilo je “Operacija most Tej”.

Profimedia
Princeza Dajana

Protokol koji je uvežbavan za sahranu Kraljice Majke primenjen je kada je princeza Dajana umrla 1997. godine. “Operacija most Tej” bila je redovno uvežbavana 22 godine pre smrti Kraljice Majke. U trenutku Dajanine smrti ona je i dalje bila živa, a kako se nisu nadali ovom događaju i morali su što pre da pripreme sahranu, odlučeno je da se ikoristi protokol planiran za Kraljicu Majku, koji je bio dobro uvežban.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike