Britanija testirala novo lasersko oružje: Zmajeva vatra pogađa mete brzinom svetlosti (VIDEO/FOTO)

20.01.2024

11:02

1

Ministar odbrane Grant Šaps istakao je da bi ovakvo napredno oružje moglo značajno da promeni dinamiku bojišta

Britanija testirala novo lasersko oružje: Zmajeva vatra pogađa mete brzinom svetlosti (VIDEO/FOTO)
Copyright Printscreen Twitter/dstlmod

Velika Britanija uspešno je sprovela testove novog laserskog oružja dugog dometa po imenu "Dragon Fire" (Zmajeva vatra), saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Kako je saopšteno, "Dragon Fire" je u stanju da napadne bilo koju metu koju registruje brzinom svetlosti. Karakteriše ga izuzetna preciznost, a koristi gust snop svetlosti za napade na ciljeve. Oružje uzrokuje strukturnu štetu kada pogodi metu, a potencijalna šteta može biti dodatno povećana ukoliko cilj uključuje bojevu glavu.

Tokom testiranja na raketnom poligonu Ministarstva odbrane na Hebridima, laserski sistem usmerene energije uspešno je izveo prvu paljbu laserskog oružja velike snage u Velikoj Britaniji, ciljajući vazdušne mete.

 

 

Iako je domet ovog oružja poverljiv, Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je reč o "sredstvu za uništavanje ciljeva koje je sposobno da pogodi bilo koji vidljivi cilj". Ova faza testiranja naglašava sposobnost oružja da gađa vazdušne ciljeve na odgovarajućim dometima, što predstavlja važan korak ka potencijalnom uvođenju ove tehnologije u operativnu upotrebu. Britanska vojska i mornarica razmatraju mogućnosti primene ovog oružja u okviru sistema protivvazdušne odbrane, kako se navodi u zvaničnom saopštenju.

Ministar odbrane Velike Britanije Grant Šaps istakao je da bi ovakvo napredno oružje moglo značajno da promeni dinamiku bojišta, smanjujući zavisnost od skupih municija i ograničavajući kolateralnu štetu.

 

 

Velika Britanija se nada da će implementacija ovog oružja značajno smanjiti troškove, budući da je cena njegovog rada od 10 sekundi navodno ekvivalentna ceni 60 minuta rada obične grejalice.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike