Kongres SAD poslao pismo Bajdenu: Zaustavite isporuke oružja Izraelu!

06.04.2024

11:13

0

Desetine kongresmena besne su zbog napada na humanitarni konvoj

Kongres SAD poslao pismo Bajdenu: Zaustavite isporuke oružja Izraelu!
Copyright Profimedia

Četrdeset članova američkog Kongresa, uključujući bivšu predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, apelovali su zajedničkim pismom na predsednika SAD Džoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da zaustave transfer ofanzivnog oružja u Izrael nakon smrtonosnog izraelskog napada na humanitarni konvoj Svetske centralne kuhinje (WCK) u Pojasu Gaze.

- Pišemo da bismo izrazili zajedničku zabrinutost i gnev u vezi sa nedavnim izraelskim vazdušnim napadom u kom je ubijeno sedam radnika World Central Kitchen-a, uključujući jednog američkog državljanina. U svetlu ovog incidenta, snažno vas pozivamo da preispitate svoju nedavnu odluku da odobrite novi paket oružja Izraelu i da zadržite ovaj i bilo koji budući ofanzivni transfer oružja dok se ne završi potpuna istraga o vazdušnom napadu - navodi se u pismu.

Članovi američkog Kongresa pozvali su Vašington i da osigura da buduće vojne isporuke Izraelu, uključujući već odobrene transfere, budu "podložne uslovima koji će obezbediti da se koristi u skladu sa američkim i međunarodnim pravom“, navodi se u pismu.

- Takođe vas pozivamo da obustavite ove transfere ako Izrael ne uspe u dovoljnoj meri da ublaži štetu koju nanosi nevinim civilima u Gazi, uključujući humanitarne radnike, i ako ne uspe da olakša, ili proizvoljno negira ili ograniči, transport i isporuku humanitarne pomoći u Gazu - piše u pismu.

U ponedeljak je sedam humanitarnih radnika World Central Kitchen-a iz Australije, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva, Palestine i Sjedinjenih Američkih Država i Kanade ubijeno u izraelskom udaru u Pojasu Gaze. Humanitarna organizacija je obustavila svoje operacije u regionu nakon smrtonosnog incidenta.

Izraelske odbrambene snage saopštile su kasnije ove nedelje da su otpustile dva oficira i ukorile trojicu nakon što su završile istragu o smrtonosnom napadu. Istraga je pokazala da su izraelske snage navodno verovale da napadaju Hamasove naoružane napadače.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike