Iran izneo 6 predloga u SB UN! "Ukoliko Izrael pokrene vojnu akciju protiv Irana, upotrebićemo silu"

18.04.2024

21:25

0

Od Saveta bezbednosti se snažno očekuje da reaguje po sledećim pitanjima tako što će odobriti sveobuhvatnu, odlučnu rezoluciju prema 7. poglavlju Povelje Ujedinjenih nacija

Iran izneo 6 predloga u SB UN! "Ukoliko Izrael pokrene vojnu akciju protiv Irana, upotrebićemo silu"
Copyright Profimedia

Izrael mora da bude primoran da prekine svaku vojnu akciju protiv interesa Irana, a u suprotnom će Tel Aviv snositi posledice, poručio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan na sednici SB UN.


''U slučaju bilo kakve upotrebe sile od strane izraelskog režima i narušavanja našeg suvereniteta, Islamska Republika Iran neće nimalo oklevati da potvrdi svoja fundametalna prava da da odlučan i ispravan odgovor kako bi režim zažalio zbog svojih postupaka'', upozorio je Amir-Abdolahijan, prenosi Tajms of Izrael.


 

Ovo su 6 predloga Hoseina Amir-Abdolahijana u Savetu bezbednosti UN o Gazi:

Od Saveta bezbednosti se snažno očekuje da reaguje po sledećim pitanjima tako što će odobriti sveobuhvatnu, odlučnu rezoluciju prema 7. poglavlju Povelje Ujedinjenih nacija:

1- Uspostavljanje trenutnog, potpunog, bezuslovnog i trajnog prekida vatre u svim oblastima Gaze, uključujući i Rafu; Pa čak i Zapadnoj obali.

2- Potpuno uklanjanje blokade ljudima u  Gazi.

3- Razmena zatvorenika.

4- Postojeće vlasti da potpuno i bezuslovno povuku sve vojne snage i njihovu opremu iz Gaze i neophodnost bezbednog povratka ljudi u svoja područja i mesta.

5- Primena sveobuhvatnog i trenutnog embarga na oružje protiv izraelskog režima.

6- Podržavanje privremenog obavezujućeg naloga Međunarodnog suda pravde i obezbeđivanje osnove za suđenje i kažnjavanje svih komandanata, počinilaca i pristalica izraelskih zločina za počinjenje genocida, ciljano ubijanje novinara, zaposlenih u institucijama javnih službi, česte upotreba nekonvencionalnog oružja, uključujući i fosforne bombe, i česte pretnje vlasti izraelskog režima da će upotrebiti nuklearnu bombu u Gazi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, a očekuje se da rasprava o ovom pitanju započne 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 21 čas po centralnoevropskom vremenu.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, kao saveznik Izraela, uložiti veto, a Indonezija i Kina već su saopštile da će podržati punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Ukoliko bi, kojim slučajem, dobila podršku Saveta bezbednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike