SAD podižu tenzije na svim stranama sveta: Još jedna država povećava budžet za odbranu, navodno se plaše Kine

17.04.2024

12:54

0

Fokus će biti na modernizaciji oružanih programa s posebnim naglaskom na rakete, dronove i ratne brodove

SAD podižu tenzije na svim stranama sveta: Još jedna država povećava budžet za odbranu, navodno se plaše Kine
Copyright Profimedia

Australija u sledećoj deceniji planira da poveća vojni budžet za 50,3 milijarde australijskih dolara, što je ekvivalentno 32 milijarde američkih dolara. Fokus će biti na modernizaciji oružanih programa s posebnim naglaskom na rakete, dronove i ratne brodove.

Od ukupnog iznosa od 330 milijardi australijskih dolara koje će biti izdvojene u narednih 10 godina, najveći deo će biti potrošen u poslednjih pet godina. To će povećati budžet za odbranu zemlje na 2,4 odsto BDP-a do 2034. godine sa trenutnih nešto preko 2 odsto, kako prenosi Rojters.

Ministar odbrane Ričard Marls izjavio je da ovaj budžet odražava nove prioritete, posebno u pogledu razvoja raketa dugog dometa.

Australija veruje da su ove rakete ključne u svetlu potencijalnog sukoba Kine i Sjedinjenih Američkih Država, koji bi mogao imati značajan uticaj na region.

- Optimistički pogledi na svet koji su postojali nakon završetka hladnog rata više ne postoje. Naše okruženje sada karakteriše neizvesnost i tenzije zbog rastućeg strateškog rivalstva između SAD i Kine - rekao Marls.

Profimedia
 

Više od 40 odsto ovog budžeta, što je oko 145 milijardi australijskih dolara, planirano je za mornaricu. To uključuje pojačanja za površinsku flotu, investicije u podmornice na nuklearni pogon i razvoj pomorskih dronova.

Jedna petina sredstava, odnosno do 74 milijarde australijskih dolara, biće usmerena na programe projektila. Važnost ovih projektila je istaknuta i u pregledu potrošnje prošle godine, kako navodi Rojters.

U planu je nabavka novih raketa većeg dometa za vazduhoplovstvo i vojsku, razvoj programa protivraketne odbrane i podrška domaće proizvodnje vođenog naoružanja, prema saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike