RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah preuzeo odgovornost za eksploziju na libanskoj granici!

15.04.2024

07:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah preuzeo odgovornost za eksploziju na libanskoj granici!
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 190. dan. 

Ukoliko stanovnici Gaze pređu u Egipat kako bi izbegli izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa, rešenje izraelsko- palestinskog sukoba postalo bi nemoguće i izazvalo ''okrutnu dilemu'' za izbeglice, saopštio je Filipo Grandi, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Grandi je istakao da se mora učiniti sve da se izbegne odliv stanovništva iz Pojasa Gaze, javlja Tajms of Izrael.

''Još jedna izbeglička kriza iz Gaze u Egipat, uveravam vas, učinila bi nemogućim rešavanje pitanja palestinskih izbeglica kao posledice izraelsko-palestinskog sukoba“, rekao je Grandi za Rojters u sedištu UNHCR-a u Ženevi.

20.53 - Palestinski Crveni polumesec: Jevrejski doseljnici ubili dvojicu Palestinaca

Izraelski doseljenici ubili su dvojicu Palestinaca u sukobu u blizini sela Akraba na severu Zapadne obale, saopštio je danas Palestinski Crveni polumesec.

Neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik izjavio je za Vojni radio da su dvojicu Palestinaca "verovatno ubili jevrejski doseljenici", što potvrđuje i izveštaje palestinskih medija, prenosi Tajms of Izrael.

Smrtonosno nasilje koje sprovode jevrejski naseljenici ponovo je poraslo poslednjih dana nakon što su, prema tvrdnjama izraelskih odbrambenih snaga, palestinski teroristi prošlog vikenda ubili 14-ogodišnjeg izraelskog tinejdžera Binjamina Ahimaira.

19.03 - Mediji: Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu,bez izazivanja šireg sukoba

Izraelski ratni kabinet održao je danas sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata, javljaju lokalni mediji.

Namera izraelskih vlasti je da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja izraelski Kanal 12, prenosi Rojters.

Američki mediji, međutim, pišu da SAD neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana.

- Nećemo biti deo bilo kakvog odgovora koji bi oni (Izrael) nameravali da sprovedu. Ne vidimo sebe da učestvujemo u takvom činu - rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneli su mediji u SAD. U međuvremenu, Volstrit džurnal objavio je, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike, da će Izrael brzo odgovoriti na iranski napad, "verovatno već danas".

17.58 - Volstrit džornal:Izrael će verovatno već danas odgovoriti na iranski napad

Izrael će brzo odgovoriti na iranski napad, verovatno već danas, piše "Volstrit džurnal", pozivajući se na zapadne zvaničnike.

Oni navode da se nadaju da će i Iran i Izrael biti u stanju da se odupru iskušenju dalje eskalacije jer će be strane imati pobedu u dovoljnoj meri da im to omogući da se uzdrže. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan rekao je ranije danas britanskom kolegi Dejvidu Kameronu da Teheran ne želi povećanje tenzija, ali da će odgovoriti odmah i snažnije nego ranije ako Izrael uzvrati.

14.21 - Kirbi: Drastično povećana količina pomoći koja stiže u Pojas Gaze

Humanitarna pomoć koja stiže u Pojas Gaze u velikoj meri je povećana u poslednjih nekoliko dana, saopštio je danas ortparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, dodajući da SAD moraju da obezbede da pomoć nastavi da stiže enklavu.

''Pomoć je povećana i to prilično dramatično u samo poslednjih nekoliko dana'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters. Prethodno je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom poručio da je neophodna neometana distribucija pomoći Palestincima u Pojasu Gaze, kao i hitan prekid vatre, dodajući da je sukob u enklavi osnovni uzrok krize na Bliskom istoku.

14.00 - Hezbolah preuzeo odgovornost za eksploziju na libanskoj granici

Hezbolah je preuzeo odgovornost za eksploziju u kojoj su tokom noći ranjena četiri izraelska vojnika na granici sa Libanom.

U saopštenju, Hezbolah kaže da je postavio nekoliko eksplozivnih naprava na granici unutar libanske teritorije, u oblasti preko puta severne izraelske zajednice Adamit.

IDF je ranije saopštila da su četiri vojnika povređena, od kojih jedan ozbiljno, u eksploziji tokom operativnih aktivnosti na granici sa Libanom.

12.45 - Gaza: Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno 33.797 Palestinaca, ranjeno 76.465

Najmanje 33.797 Palestinaca je ubijeno, a 76.465 njih povređeno od 7. oktobra u izraelskim napadima na Gazu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U protekla 24 sata ubijeno je 68 Palestinaca, a 94 je povređeno, dodaje se u saopštenju ministarstva.

12,00 - IDF: Četiri izraelska vojnika povređena u eksploziji na libanskoj granici

U eksploziji tokom operativnih aktivnosti na granici sa Libanom, povređena su četiri vojnika, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

"Tri pripadnika IDF-a su lakše povređena, a jedan teže", saopštila je vojska

9.35 Makron: Moramo izbeći eskalaciju na Bliskom istoku

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će Francuska učiniti sve što može da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana na Bliskom istoku.

- Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije. Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje sukoba - rekao je Makron za BFM TV i pozvao Izrael da pokaže uzdržanost u bilo kakvom odgovoru.

AP Photo/Ebrahim Noroozi
 

Makron bi danas trebalo da razgovara sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, prenosi izraelski portal Inet.

9.00 - Izrael ponovo otvara škole nakon vazdušnog napada Irana

Širom Izraela danas bi ponovo trebalo da se otvore škole, koje su zatvorene nakon napada Irana dronovima i raketama u noći između subote i nedelje.

"Nakon procene situacije doneta je odluka da se otvore obrazovne aktivnosti širom Izraela. U oblastima na severu (na granici sa Libanom) i zajednicama u blizini Pojasa Gaze, obrazovne aktivnosti će se nastaviti uz ograničenja“, navedeno je u saopštenju vojske.

Dodaje da će u većini mesta biti ukinuta i ograničenja za velika okupljanja, prenosi Al Arabija. Iran je u subotu uveče lansirao više od 300 projektila i dronova na teritoriju Izraela, od kojih su ogromnu većinu presreli Izrael i njegovi saveznici, saopštila je vojska. U napadu je 12 ljudi povređeno.

7.26 Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Profimedia
 

 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

7.15 - Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

 Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu. "Savet bezbednosti mora da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", prenosi Glas Amerike. On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala. Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

7.10 - Berbok o napadu Irana na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom i nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok o napadu Irana na Izrael. Troje zvaničnika su se saglasili oko "važnosti najoštrije osude ovih napada i sprečavanja dalje eskalacije u regionu", saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je u razgovoru ponovo potvrdio "gvozdenu posvećenost sigurnosti Izraela", kao i da će SAD nastaviti da čine sve da "zaštite svoje ljude". Iran je u noći između subote i nedelje izvršio napad na Izrael kao odmazdu zbog napada 1. aprila na iranski konzulat u Damasku, za koji je okrivio Izrael.

7.00 - Svetski program za hranu UN ponovo otvorio pekaru na severu Gaze

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija (WFP) ponovo je otvorio pekaru na severu Pojasa Gaze, saopštila je izraelska agencija za koodinaciju vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT). Iz COGAT navode da ova pekara proizvodi oko 650.000 komada hleba dnevno, a izraelska agencija je objavila i video snimak gomile hleba umotanog u plastiku na tezgama i podu.

''Ova pekara se pridružuje dvema drugim pekarama koje su prošle nedelje ponovo otvorene u centralnoj Gazi. Više od 23 pekare rade u Gazi i obezbeđuju preko tri miliona hlebova dnevno“, objavio je COGAT na platformi X.

Iz WFP-a je rečeno da je preko potrebno gorivo isporučeno pekari, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), kako bi njene mašine mogle da počnu da proizvode hleb nakon što su mesecima bile zatvorene, javlja CNN.

06.55 - Hercog: Napad Irana predstavlja objavu rata Izraelu

Predsednik Izraela Isak Hercog rekao je da je sinoćnjim napadom Iran objavio rat Izraelu, kao i da Tel Aviv ''razmatra sve opcije'' koje mogu da se očekuju usled eskalacija regionalnih tenzija.

''Ovo je objava rata. Sada, zato što smo uzdržani i zato što znamo posledice i zato što imamo rasprave sa našim partnerima, razmatramo sve opcije i sasvim sam uveren da ćemo preduzeti neophodne korake da zaštitimo i odbranimo naš narod. Mi ne tražimo rat'', rekao je Hercog za Skaj njuz.

On dodaje da je sinoćnji napad ''samo još jedan primer“ kako Iran funkcioniše, "šireći haos, teror i nestabilnost po celom svetu“. ''Vreme je da se svet suoči sa imperijom zla u Teheranu i jasno stavi do znanja iranskom režimu da to ne može da prođe, da je to neprihvatljivo“, istakao je Hercog.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike