RAT NA BLISKOM ISTOKU Iran napao Izrael; SAD obezbedile "nova sredstva" Izraelu za slučaj iranskog napada

14.04.2024

17:44 >> 01:28

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Iran napao Izrael; SAD obezbedile "nova sredstva" Izraelu za slučaj iranskog napada
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 188. dan. 

Situacija na Bliskom istoku sve napetija.

Iranski državni mediji potvrđuju da su iranski komandosi zauzeli brod koji je povezan sa Izraelom kod Ormuskog moreuza.

Izraelska vojska upozorava da će Teheran snositi posledice ako nasilje u regionu eskalira. 

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u blogu uživo:

00.56 - Sirene za vazdušnu opasnost u pet izraelskih područja. Na teritoriju Izraela stižu prve rkete i dronovi.

21.54 - Iran je lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu

21.25 - Izraelska vojska je otkazala nastavu u obrazovnim ustanovama

Izraelska vojska je uvela ograničenja u zemlji, posebno su otkazana nastava u obrazovnim ustanovama.

Pojašnjava se da su unete odgovarajuće izmene u uputstva Direkcije za logistiku.

„Kao deo promena, odlučeno je da se zabrani obrazovne aktivnosti u Izraelu“, navodi se u saopštenju IDF-a na  Telegramu .

21.00 - Vašington: Iran mora „odmah“ da oslobodi zaplenjeni brod


Bela kuća pozvala je Iran da odmah oslobodi brod koji je zaplenio u blizini Ormuskog moreuza.

Plovilo je identifikovano kao MSC Aries pod portugalskom zastavom, koji je navodno isplovio iz luke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na putu za Indiju.

Povezan je sa londonskom kompanijom Zodiac Maritime, delom Zodiac grupe koju vodi izraelski milijarder Ejal Ofer i njegova porodica.

„Pozivamo Iran da odmah oslobodi brod i njegovu međunarodnu posadu“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

20.46 - Bajden se vratio u Vašington 

Predsednik SAD Džozef Bajden danas se vratio u Vašington iz Delavera kako bi se konsultovao sa timom za nacionalnu bezbednost, dan nakon što je izjavio da će se iranski napad na Izrael dogoditi ''pre, a ne kasnije''.

Bela kuća je saopštila da je Bajden skratio svoj boravak u Delaveru zbog razgovora o kriznoj situaciji na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

20.20 - SAD obezbedile "nova sredstva" Izraelu za slučaj iranskog napada

Izraelski ministar odbrane Joav Galant saopštio je da su SAD i drugi saveznici obezbedili "nova sredstva" Izraelu za odbranu od potencijalnog napada Irana na tu zemlju, kao i za odgovor na napad.

- Pomno pratimo planirani napad Irana i njegovih zastupnika na Izrael. Poslednjih dana smo ojačali našu vazdušnu odbranu i sredstva za ofanzivu, naveo je Galant u saopštenju.

19.30 - Lavrov osudio izraelski napad u Damasku

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je svom iranskom kolegi Hoseinu Amir Abdolahijanu u telefonskom razgovoru da oštro osuđuje napad Izraela na iranski konzulat u Siriji, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

''Ministri su usredsredili pažnju na situaciju na Bliskom istoku. Ruska strana je ponovila oštru osudu vazdušnog udara Izraela na iranski konzulat u Damasku 1. aprila. Naglasili su da je potpuno neprihvatljivo zadiranje u bilo kakve diplomatsko-konzularne objekte, čija je nepovredivost je sadržano u relevantnim Bečkim konvencijama, kao i da izvrši bilo kakva politička ubistva“, saopštilo je Ministarstvo.

19.12 - Nasilje doseljenika prošireno i na Kusru

Izraelski doseljenici su proširili napade na grad Kusra, koji se nalazi južno od Nabluse, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na video snimcima objavljenim na Telegramu koje je verfikovala Al Džazira vidi se lokalno stanovništvo koje pokušava ugasiti požar nakon napada doseljenika.

 

 

Prema izveštajima, u požarima su oštećene tri kuće i nekoliko automobila.

18.30 - Izraelska vojska: U napadu dronom na kibucu Hanita ranjen rezervista

Izraelska vojska je saopćila da je rezervist, koji je član sigurnosnog tima u kibuci Hanita u sjevernom Izraelu, teško ranjen u napadu dronom.

Prethodno su se oglasile sirene na području uz granicu s Libanom, a izraelska vojska je objavila da su tri projektila “pala na nenaseljena područja”, dok su “dva Hezbolahova borbena drona eksplodirala u području Hanite”.

17.43 - Kanada savetuje građanima da ne putuju u Izrael, Gazu i na Zapadnu obalu

Kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli upozorila je građane da ne putuju u Izrael, Gazu i na Zapadnu obalu zbog povećane opasnosti od napada.

 

 

14.38 - Izraelski ministar spoljnih poslova poziva na uvođenje sankcija Iranu

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac pozvao je Evropsku uniju da sankcioniše Iran i proglasi Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) “terorističkom organizacijom” nakon što je IRGC zaplenio teretni brod koji je u vlasništvu Izraelca.

- Režim ajatolaha Hameneja je zločinački režim koji podržava Hamasove zločine i sada vodi piratsku operaciju kršeći međunarodno pravo - rekao je Kac.

14.06 - Iran potvrdio da je zauzeo teretni brod kod Ormuskog moreuza

Agencija IRNA je navela da je brod MSC Aries “povezan sa Izraelom” i da ga specijalci vode ka iranskim teritorijalnim vodama.

 

 

13.40 - Izraelska vojska: Iran će snositi posledice u slučaju eskalacije

Iran će snositi posledice ako eskalira nasilje u regionu, izjavio je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

- Iran će snositi posledice ukoliko odluči da dalje eskalira situaciju - naveo je Hagari.

13.05 - 33.686 mrtvih u Gazi

Najmanje 33.686 Palestinaca je ubijeno, a 76.309 je ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

 

 

Ministarstvo je dodalo da su u protekla 24 sata poginule 52 osobe, a da je 95 ranjeno.

12.45 - Zaplenjen brod u blizini Ormuskog moreuza

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) saopštila je da je dobila izveštaj o brodu koji su “regionalne vlasti” zaplenile 93 kilometara od emiratskog lučkog grada Fudžaira.

U video-snimku koji je službenik odbrane podelio s novinskom agencijom Asošijejted pres vidi se kako komandosi helikopterom napadaju brod u blizini Ormuskog moreuza.

12.16 - Izraelske snage zauzele dve kuće na Zapadnoj obali

Izraelske snage su zauzele dve kuće i pretvorile ih u terenske istražne centre u gradu Duma, južno od Nablusa na Zapadnoj obali, izvestila je novinska agencija Wafa.

Sulajman Davabša, čelnik seoskog veća Dume, rekao je za Wafu da su izraelske snage upale u selo i pretražile nekoliko kuća u poslednjih nekoliko sati.

10.46 - Britanska vojska upozorava na moguće ukrcavanje na brod u blizini Ormuskog moreuza

Britanska vojska upozorila je u subotu da se na brod možda ukrcala nepoznata strana u blizini ključnog Ormuskog moreuza, prenosi Asošijejted pres (AP).

U upozorenju Britanske pomorske trgovinske operacije (UKMTO) nisu navedeni detalji o ukrcavanju u Omanskom zalivu kod emiratskog lučkog grada Fudžaira.

 

 

9.46 - Holandija zatvara ambasadu u Teheranu

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije saopštilo je da će u nedelju zatvoriti svoju ambasadu u Teheranu iz predostrožnosti zbog rastućih napetosti između Irana i Izraela.

Ministarstvo je dodalo da će u nedelju odlučiti hoće li ambasada ponovo biti otvorena dan posle.

9.24 - Hezbolah tvrdi da je ispalio "desetine" raketa na izraelske položaje

Libanska grupa Hezbolah kaže da je u petak ispalila “desetine raketa Katyusha” na izraelske položaje, što je, navode, “odgovor na izraelske napade na sela i civilne objekte na jugu”.

Izraelska vojska je saopštila da je “identifikovano četrdesetak ispaljivanja s libanske teritorije, od kojih su neka presretnuta”.

- Nema izveštaja o žrtvama - naveli su.

8.16 - Izrael gađao kompleks Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelska vojska saopštila je da je izvela udar na veliki kompleks militantnog pokreta Hezbolah u oblasti Rihan u južnom Libanu. Prema saopštenju, napadnuti kompleks Hezbolaha obuhvata nekoliko zgrada i vojnu poštu, prenosi Tajms of Izrael.

Udar izraelske vojske je izvršen nakon sinoćnjeg napada Hezbolaha, koji je na sever Izraela lansirao više desetina raketa.

 

 

7.57 - WAFA: U današnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 25 ljudi

Najmanje 25 osoba je stradalo u današnjim izraelskim vazdužnim napadima na Pojas Gaze, javlja palestinska agencija WAFA.

Pored toga, povređene su desetine osoba u napadima u oblasti Sidra, u centralnom delu Gaze, navodi agencij i dodaje da ima povređenih civila i u izraelskom vazdušnom napadu na školu u kampu Nuseirat, gde su bili smešteni raseljeni.

Prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti Hamasa, oko 90 odsto civila u Gazi je prisilno raseljeno na jug zbog izraelskog bombardovanja.

7.00 - CBS: Iranski napad na Izrael moguć u narednih nekoliko sati

Izrael se sprema za najgori scenario za koji izraelski zvaničnici veruju da bi mogao da se desi za svega nekoliko časova - da Iran direktno napadne Izrael, u znak odmazde za napad Izraela u Damasku na konzulat Irana, u kojem je ubijeno nekoliko iranskih vojnih zvaničnika, javlja američki Si-Bi-Es (CBS) njuz.

Iran je obećao da će se osvetiti Izraelu za ubijanje ljudi iz konzulata, koji su pogođeni 1. aprila. Dvojica američkih zvaničnika rekli su za Si-Bi-Es da bi veliki iranski napad na Izrael mogao da se dogodi danas, a u napadu bi bilo korišćeno više od 100 dronova i desetine projektila usmerenih na vojne mete u Izraelu.

Profimedia
 

Zvaničnici su rekli da bi tako nešto bilo izazov za Izraelce, da se odbrane od napada takve jačine, i da, iako se američki zvaničnici drže opcije da bi Iranci mogli ipak da odaberu blaži napad kako bi izbegli dramatičnu eskalaciju, veruje se da je odmazda neizbežna i neposredna.

6.55 - UN: Odlazak stanovnika iz Gaze u Egipat onemogućiće rešenje konflikta

Ukoliko stanovnici Gaze pređu u Egipat kako bi izbegli izraelsku kopnenu ofanzivu na grad Rafa, rešenje izraelsko- palestinskog sukoba postalo bi nemoguće i izazvalo ''okrutnu dilemu'' za izbeglice, saopštio je Filipo Grandi, Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Grandi je istakao da se mora učiniti sve da se izbegne odliv stanovništva iz Pojasa Gaze, javlja Tajms of Izrael.

''Još jedna izbeglička kriza iz Gaze u Egipat, uveravam vas, učinila bi nemogućim rešavanje pitanja palestinskih izbeglica kao posledice izraelsko-palestinskog sukoba“, rekao je Grandi za Rojters u sedištu UNHCR-a u Ženevi.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike