Zelenski priznao: Ukrajina nema projektile za kontraofanzivna dejstva

07.04.2024

00:56

0

Ukrajinski predsednik je dodao da nedostaju i projektili dugog dometa i oružje za gađanje ruskih vojnih ciljeva

Zelenski priznao: Ukrajina nema projektile za kontraofanzivna dejstva
Copyright Profimedia/Ukrainian Presidency / Handout / Anadolu

Ukrajina trenutno nema projektile za kontraofanzivna dejstva, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i dodao da nedostaju i projektili dugog dometa i oružje za gađanje ruskih vojnih aerodroma, aviona, skladišta i baza.


„Nemamo projektile za kontraofanzivna dejstva. Za zaštitu naše države postoji nekoliko inicijativa, oružje nam stiže“, naglasio je Zelenski u intervjuu za teleton „Edini novini“, prenosi Ukrinform.

On je dodao da se dronovi koriste kao zamena za oskudne artiljerijske granate.

„Nije alternativa, ali pomaže u nekim oblastima. Povećali smo proizvodnju deset puta. Danas ne vidim globalni deficit po ovom pitanju“, naglasio je predsednik.

Podržao Makronovu ideju slanja NATO trupa u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski podržao je ideju francuskog kolege Emanuela Makrona o slanju NATO trupa u Ukrajinu.

Zelenski je lokalnim medijima rekao da podržava ideju slanja stranih vojnih instruktora i mehaničara u Ukrajinu, kao i ideju o stacioniranju stranih trupa na granici sa Belorusijom kako bi se oslobodile rezerve Oružanih snaga Ukrajine.

Yoan Valat/Pool Photo via AP
 

Zelenski je takođe rekao da ne može javno da traži od zapadnih partnera da pošalju trupe u zemlju, ali on to želi i nikada neće odbiti. Prema njegovim rečima, strahuje da će se tome suprotstaviti stanovništvo drugih zemalja.

"Potpuno podržavam ovo što se tiče granične misije. Teško da ćemo odbiti ako se oni ponude i dođu ovde", rekao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron u februaru je izneo ideju o slanju NATO snaga u Ukrajinu kako bi pomogli Kijevu da pobedi jer, kako je naveo, za Francusku "nema granica ni crvenih linija" kada je reč o pomoći Ukrajini.

Makronovu ideju žestoko su kritikovali brojni NATO partneri, ali i političari u Francuskoj, dok je Moskva upozorila na opasnost "direktnog sukoba" što nikome nije u interesu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike