Jačanje desnice u Španiji znak za mobilizaciju katalonskih separatista: Da li izbori donose nove tenzije?

14.07.2023

18:09

0

Severoistočna regija, jedna od najbogatijih u Španiji čiji je glavni grad Barselona, ima 48 mesta u parlamentu zemlje koji broji 350 mesta

Jačanje desnice u Španiji znak za mobilizaciju katalonskih separatista: Da li izbori donose nove tenzije?
AP21285515728138 - Copyright AP Photo/Joan Mateu Parra

Potencijalni povratak konzervativne Narodne stranke (PP) na vlast u Španiji, koja vodi u predizbornim anketama, može ponovno podstaći separatističke tenzije - posebno ako "narodnjacima" za formiranje većine bude trebala podrška desničarske stranke Voks (Vox).

Desnica Španije, koja je bila na vlasti tokom neuspelog secesionističkog pokušaja Katalonije 2017. godine, pokušava da povrati podršku pred ovomesečne prevremene opšte izbore.

Lider PP-a Alberto Nunjez Fejhooo je posetio Kataloniju više puta pre glasanja 23. jula i obećao da će biti premijer "svih Katalonaca".

Severoistočna regija, jedna od najbogatijih u Španiji čiji je glavni grad Barselona, ima 48 mesta u parlamentu zemlje koji broji 350 mesta.

PP, koji je zauzimao čvrst stav protiv separatističkih nastojanja Katalonije, imao je samo dva od tih 48 mesta u prethodnom parlamentu i ima prostora za rast u toj regiji.

Fejhoo je obećao tokom intervjua objavljenog u dnevnom listu El Mundo 2. jula da će, ako postane premijer, reći separatistima koji su još uvek na vlasti u Kataloniji da je "spreman da razgovara".

Profimedia
 

Taj ton se razlikuje od bivšeg premijera PP-a Marina Rahoja koji je bio na vlasti 2017. godine kada je katalonska vlada sprovela zabranjeni referendum o nezavisnosti, a zatim proglasila kratkotrajnu nezavisnost.

Rahoj je odgovorio ukidanjem katalonske autonomije, dok su lideri te regije ili pobegli u inostranstvo ili su uhapšeni i kasnije osuđeni na dugačke zatvorske kazne.

To je bila jedna od najtežih političkih kriza u Španiji od povratka demokratije nakon smrti dugogodišnjeg diktatora Francisca Franka 1975. godine.

Socijalistički premijer Pedro Sančez, koji je došao na vlast manje od godinu dana kasnije, ponavljao je tokom predizborne kampanje da je "smirio sukob" donoseći "rizične odluke".

Yves Herman/Pool via AP
Pedro Sančez

Njegova vlada je 2021. godine pomilovala osuđene katalonske separatiste koji su bili iza neuspelog pokušaja nezavisnosti, ustupak koji je desnica smatrala neprihvatljivim jer sebe smatra braniteljem španskog jedinstva.

- Fejhoo je izvukao pouke iz upravljanja sukobom koje je sproveo Mariano Rahoj - rekla je Ana Sofija Kardenal, profesorka političkih nauka na Univerzitetu Katalonije.

"Pokušaće da smiri strasti rečima", čak i ako neće značajno promeniti politiku PP-a prema katalonskom separatizmu, dodala je.

Fejhoo je obećao da će, ako dođe na vlast, doneti zakon koji će kažnjavati održavanje referenduma o nezavisnosti i ponovo uspostaviti krivično delo pobune koje je korišćeno za osudu katalonskih lidera.

Vlada Sančeza je iz krivičnog zakona uklonila krivično delo pobune kao oličenje dobre volje prema Kataloncima nakon spornog referenduma.

Voks zauzima još tvrđi stav - traži da se kriminalizuju katalonske separatističke stranke i vraćanje moći u Madrid.

Osnovan 2013. godine od strane nezadovoljnih bivših članova PP-a, Voks je dobio na popularnosti zahvaljujući žestokom protivljenju neuspelom secesionističkom pokušaju Katalonije. Bio je treća najveća stranka u prethodnom parlamentu.

Printscreen/YouTube/VoxEspana
 

- Sučeljeni sa ovim reakcionarnim talasom, Katalonija će biti bastion odbrane prava i sloboda - rekao je Pere Aragones, umereni separatista koji je na čelu regionalne vlade Katalonije, prošle nedelje.

Pozvao je Katalonce da se "mobilizuju" protiv desnice.

Nedavno istraživanje je pokazalo da 42 posto Katalonaca podržava nezavisnost, dok se 52 posto protivi.

Ako na primer vlada PP-a ograniči upotrebu katalonskog jezika u školama u Kataloniji, "to bi moralno moglo podstaknuti pokret za nezavisnost", rekao je Ernesto Paskual, profesor političkih nauka na Univerzitetu Katalonije.

- Mogli bismo se vratiti u situaciju kao pre nekoliko godina - dodao je.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike