Nova otkrića o napadu u Moskvi: Teroristi su po uputstvima koordinatora krenuli u Kijev, tamo ih je čekala nagrada

30.03.2024

15:37

0

U prvim svedočenjima i tokom naknadnih ispitivanja osumnjičeni su rekli da su napadi pripremani u koordinaciji sa "čovekom koji im se predstavio pod pseudonimom"

Nova otkrića o napadu u Moskvi: Teroristi su po uputstvima koordinatora krenuli u Kijev, tamo ih je čekala nagrada
Copyright Profimedia

Glavni osumnjičeni za prošlonedeljni teroristički napad na Krokus siti hol u blizini Moskve svedočili su da su njihova naređenja dolazila od misteriozne osobe koja im je nakon toga rekla da pobegnu u Ukrajinu, saopštio je u petak ruski Istražni komitet.

Službe bezbednosti uhvatile su četvoricu osumnjičenih počinilaca u blizini ukrajinske granice prošle subote. U napadu je stradalo 144 ljudi, a više od 200 osoba je hospitalizovano.

U prvim svedočenjima i tokom naknadnih ispitivanja osumnjičeni su rekli da su napadi pripremani u koordinaciji sa "čovekom koji im se predstavio pod pseudonimom", navodi se u saopštenju Istražnog komiteta. Sa njima je komunicirao glasovnim porukama koje je slao preko Telegrama, dodaje se.

- Po uputstvu koordinatora, nakon izvršenja zločina teroristi su se automobilom odvezli ka rusko-ukrajinskoj granici da bi stigli u Kijev po obećanu nagradu - saopštila je agencija za provođenje zakona.

Istražni komitet je saopštio da nastavlja da „proverava umešanost predstavnika ukrajinskih specijalnih službi u organizovanje i finansiranje terorističkog napada“.

Profimedia
 

Četvorica osumnjičenih identifikovana su kao državljani Tadžikistana, a zvaničnici su ih prvobitno opisali kao "radikalne islamiste“.

Teroristička grupa Islamska država Horasan (ISIS-K) preuzela je odgovornost za masakr. SAD i EU su insistirale da je ISIS-K isključivi krivac i da Ukrajina ni na koji način nije umešana.

Moskva je, međutim, i dalje skeptična. Predsednik Vladimir Putin, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i čelnici FSB-a i Istražnog komiteta tvrde da mnogi tragovi ukazuju na umešanost Kijeva. Lavrov je opisao insistiranje Zapada na nevinosti Ukrajine kao sumnjivo.

Istražni komitet je u četvrtak otkrio da su četvorica osumnjičenih primili "značajne sume novca" iz Ukrajine, u obliku kriptovalute. Sredstva su potom iskorišćena za pripremu napada na Krokus siti hol, navodi agencija.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike