Kremlj poslao oštru poruku Zelenskom posle pominjanja pregovora: Prvo mora da prizna

30.03.2024

16:30

0

Peskov je ukazao na osnovnu tačku u putu ka prekidu vatre

Kremlj poslao oštru poruku Zelenskom posle pominjanja pregovora: Prvo mora da prizna
Dmitrij Peskov - Copyright Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da je važno da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uzme u obzir novu geopolitičku realnosti prilikom priče o pregovora sa Rusijom.

- Geopolitička realnost se drastično promenila, što je dovelo do promena u granicama između Ukrajine i Ruske Federacije. Sada imamo četiri nova entiteta, što je činjenica koja ne može biti zanemarena. To je nova realnost s kojom svi moraju da se suoče - poručio je Peskov za novinsku agenciju RIA Novosti.

Takođe, portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova sugerisala je da je Zelenski pokrenuo temu pregovora u trenutku kada je bio pod pritiskom zbog isteka mandata.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, ali kampanja nije započela zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije. Zelenski je izrazio mišljenje da trenutno nije pogodan trenutak za održavanje izbora i pozvao na okončanje ovog pitanja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno je izjavio da je Rusija spremna za dijalog sa Ukrajinom, ali da dijalog mora biti zasnovan na realnosti, a ne "na iluzijama nakon korićenja psihoaktivnih supstanci".

Putin je takođe naglasio da, ukoliko zvanični Kijev želi da započne dijalog, treba da ukine ukaz o zabrani pregovora.

U intervjuu za CBS Zelenski je izjavio da bi povlačenje ruskih trupa sa okupiranih teritorija moglo naterati Putina na pregovore. Ukrajina insistira na mirovnoj formuli od 10 koraka koja uključuje potpuno povlačenje ruskih trupa, krivično gonjenje za ratne zločine i garantovanje bezbednosti.

Međutim, Rusija je više puta odbila ovaj plan i saopštila da neće učestvovati na mirovnom samitu u Švajcarskoj, čak i ako bude pozvana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike