Na Marsu pronađen džinovski vulkan: Kako ga naučnici nisu pre videli?

20.03.2024

17:19

0

Postoji nekoliko faktora koji ukazuju na vulkansku prirodu ove "planine"

Na Marsu pronađen džinovski vulkan: Kako ga naučnici nisu pre videli?
Copyright NASA/JPL-Caltech via AP

Usred neravne površine Marsa skrivala se velika tajna. Naučnici su ispod regije Noctis Labyrinthus (Lavirint noći) pronašli dokaze o ogromnom, drevnom vulkanu i, možda, zakopanom sloju lednika. 

Kada su stručnjaci iz SETI-ja pregledali područje s naznakama mogućih lednika, neočekivano su uočili veliki vulkan. Nismo ga pre videli jer je s vremenom jako erodirao.

Vrh vulkana se nalazi na visini od najmanje 9.000 metara, a baza se prostire na 250 kilometara. To znači da je vulkan Noctis Mons sedma najviša tačka na Marsu. Poređenja radi, nadmorska visina najvišeg neaktivnog vulkana na Zemlji iznosi 6.893 metara, piše "Science Alert".

Postoji nekoliko faktora koji ukazuju na vulkansku prirodu ove "planine". 

Naučnici su u blizini njenog centra identifikovali ostatke kaldere – urušenog kratera koji je nekada bio ispunjen lavom. U središtu se takođe nalaze brojne uzvisine koje stvaraju oblik luka. 

Njegova veličina i kompleksnost okolnog terena ukazuju na to da je Noctis Mons bio veoma dugo aktivan. Stručnjaci su na dnu jedne strane vulkana pronašli veliko područje ispunjeno pseudokraterima. 

Pseudokrateri liče na prave kratere, ali nemaju otvor iz kojeg izbija lava. 

Pretpostavlja se da su nastali kada je sloj lave prekrio površinu bogatu vodom ili ledom, što se podudara s nalazima ledničkih naslaga. 

Noctis Mons je stekao svoj današnji izgled nakon eona termalne erozije, glacijalne erozije i urušavanja. Ipak, ostaje upitno što se događa ispod površine. Prema nedavnom istraživanju, Mars je geološki mnogo aktivniji nego što smo mislili. Moguće je da je Noctis Mons još aktivan, ali u stanju mirovanja, što znači da bi ispod površine moglo da bude ugrejano područje. 

Toplota i voda iz ostatka lednika predstavljaju preduslove za nastanak života kakav poznajemo. 

- Vulkan Noctis je zbog svih ovih faktora veoma interesantan. Radi se o drevnom dugovečnom vulkanu koji je toliko erodirao da biste mogli po njemu da pešačite ili vozite, i tako skupljate uzorke - kazao je planetarni naučnik Paskal Li iz instituta SETI. 

- Tamo je takođe možda prisutna dugotrajna istorija interakcije toplote, vode i leda, što ga čini savršenim mestom za astrobiologiju, odnosno, potragu za znakovima života - dodao je. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike