Na Marsu snimljen neobičan predmet: Oglasila se i NASA, potvrdila autentičnost fotografije (VIDEO/FOTO)

01.03.2024

16:56

0

Fotografije koje je pre dve godine napravio rover "Kjuriositi" kružile su društvenim mrežama

Na Marsu snimljen neobičan predmet: Oglasila se i NASA, potvrdila autentičnost fotografije (VIDEO/FOTO)
Copyright NASA

Kada je na površini Marsa snimljen glatki objekt koji je nalikovao punoglavcu, mnogi su bili zbunjeni jer je njegov oblik bio previše neobičan da bi se pripisao samo vremenskim uslovima Crvene planete.

NASA je potvrdila autentičnost fotografije, ali objašnjenje za "neobičan objekt" bilo je mnogo jednostavnije nego što su mnogi pretpostavljali.

Fotografije koje je pre dve godine napravio rover "Kjuriositi" kružile su društvenim mrežama, a NASA je potvrdila za Snopes.com da je fotografija autentična.

 

 

Međutim, Endru Gud, portparol Laboratorije za mlazni pogon Nase, objasnio je da je objekat zapravo samo stena koju je oblikovala erozija.

- To je stena isklesana vetrom. Mnogo čudnih oblika i tkestura može se vdieti na stenama Marsa obično zato što su isklesani peskom tokom eona u veoma glatke oblike - objasnio je Gud.

Gud je naglasio da je ključan faktor ovde fenomen pareidolije - tendencije da vidimo poznate oblike tamo gde ih zapravo nema. Naš mozak često pokušava da pronađe poznate oblike kako bi se povezao sa okolinom, što se dešava i sa fotografijom sa Marsa.

 

 

Ovo nije prvi put da je pareidolija dovela do zabune u tumačenju fotografija sa Marsa. Slučaj "lica na Marsu" iz 1976. godine čuveni je primer ovog fenomena. Međutim, kasnije fotografije su pokazale da je u pitanju bila prirodna karakteristika, a ne lice vanzemaljca.

Slična prašina digla se i zbog "vrata na Marsu" za koja su korisnici interneta bili uvereni da su izrezana nedavno i da tamo nešto živi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike