RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih Palestinaca se povećao na 31.819; Netanjahu ne odustaje od ofanzive na Rafu

19.03.2024

19:55

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih Palestinaca se povećao na 31.819; Netanjahu ne odustaje od ofanzive na Rafu
Rat na Bliskom istoku - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 165. dan.

Izrael je poslao delegaciju na čelu sa šefom Mosada Davidom Barneom u Katar na pregovore sa Hamasom kako bi obezbedio šestonedeljno primirje u zamenu za 40 talaca.

Demonstranti zahtevaju od izraelske vlade da postigne dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas tokom predstojećih pregovora

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da Izrael izaziva glad u Gazi.

***UŽIVO***

19.45 Palestinci na Zapadnoj obali podvrgnuti sistematskoj kampanji opstrukcije

Osoblje UN koje radi sa Palestincima na Zapadnoj obali podvrgnuto je sistematskoj kampanji opstrukcije i uznemiravanja od strane izraelske vojske i vlasti od početka sukoba u Gazi pre pet meseci, navodi se u internim dokumentima UN do kojih je došao Gardijan.

Dokumenti beleže stotine incidenata u rasponu od navodnog povezivanja očiju i premlaćivanja osoblja UN na kontrolnim punktovima do korišćenja objekata UN od strane izraelskih trupa kao vatrenih položaja tokom racija na izbegličke kampove u kojima su Palestinci ubijeni. Dokumente je sakupila Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), koja je decenijama pružala osnovne usluge Palestincima.

Agencija je bila u centru kontroverze nakon što ju je Izrael optužio za saradnju sa Hamasom u Gazi. UNRWA poriče optužbe i navodi da nisu predstavljeni čvrsti dokazi koji bi potkrepili tvrdnju. Džulijet Tuma, portparolka UNRWA, rekla je da su incidenti na Zapadnoj obali, gde agencija vodi 96 škola i 43 zdravstvene klinike za 871.000 registrovanih izbeglica, detaljno opisani u internim dokumentima kao deo šireg obrasca uznemiravanja UNRWA na Zapadnoj obali i u Jerusalimu.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga je rekao da oni "nemaju problema sa UNRWA na Zapadnoj obali" i dodao da ne pokušavaju da ih uznemiravaju.

- Ništa ne radimo namerno da ometamo njihov važan posao. Nismo u mogućnosti da proverimo ove tvrdnje i nisu nam predstavljeni dokazi. Imamo dobre odnose sa UNRWA i drugim organizacijama na Zapadnoj obali - naveo je portparol IDF.

16.27 - Meloni: Italija se protivi kopnenom upadu Izraela u Rafu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas da se Italija protivi kopnenom upadu izraelskih snaga u grad Rafa u Pojasu Gaze.

- Ponovićemo naše protivljenje vojnoj akciji Izraela na terenu u Rafi, koja bi mogla da ima još katastrofalnije posledice po civile koji se nalaze u toj oblasti - rekla je Meloni poslanicima u italijanskom Senatu.

AP Photo/Andrew Medichini
Đorđa Meloni

15.50 - Netanjahu: Izraelske snage će ući u Rafu u okviru kopnene operacije

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je u komitetu Kneseta za spoljne poslove i odbranu da će Izraelske odbrambene snage (IDF) ući u Rafu u okviru kopnene operacije i da je to rekao predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u njihovom telefonskom razgovoru.

- Imamo neslaganje sa Amerikancima oko potrebe da uđemo u Rafu - kazao je Netanjahu u Komitetu za spoljne poslove i odbranu.

- Ne o potrebi da se eliminiše Hamas - o potrebi da se uđe u Rafu. Ne vidimo način da vojno eliminišemo Hamas bez uništavanja ovih preostalih bataljona. Odlučni smo da to uradimo - istakao je Netanjahu.

Raste broj žrtava

Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od 7. oktobra se povećao na 31.819, a ranjenih je 73.934.

U poslednja 24 sata je ubijeno 93 ljudi, a ranjeno je 142

10.04 - Zamenik premijera Britanije: Izrael ima pravo da se brani od varvarizma Hamasa

Zamenik britanskog premijera Oliver Dauden izjavio je danas da podržava pravo Izraela i svih širom sveta da se brane protiv "varvarizma" Hamasa, kao i da se plaši rizika od zaboravljanja užasa koji se desio 7. oktobra.

Najnovija dešavanja - 165. dan

  • Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na Rafu i centralni deo Gaze
  • UN pozvale na momentalni prekid vatre nakon što se pojavio izveštaj da bi sredinom marta sever Gaze mogao ozbiljno da ogrezne u gladi
  • Američki predsednik Džo Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su se složili da se njihove delegacije sretnu u Vašingtonu povodom "alternativnih pristupa" kopnenoj ofanzivi na Rafu
  • Ministri spoljnih poslova zemalja EU odobrili su sankcije protiv nasilnih izraelskih doseljenika koji maltretiraju Palestince na Zapadnoj obali

7.35 - Izveštaj: Egipat ubedio Hamas da ne napusti pregovore nakon napada na Al-Šifu

Egipatski zvaničnici ubedili su Hamas da ne obustavlja svoje učešće u pregovorima o taocima u zamenu za primirje, nakon što je Izrael pokrenuo novi napad na bolnicu Al-Šifa u Gazi, javili su katarski mediji.

Neimenovani egipatski izvor sa saznanjima o tom pitanju rekao je za katarski Al-Arabi Al-Džadid da su zvaničnici intervenisali u ponedeljak ujutru, kako bi osigurali nastavak učešća te palestinske organizacije, prenosi Tajms of Izrael.

Taj izvor je dodao da je nije verovatno da će razgovori rezultirati trajnim prekidom vatre, budući Izrael je odbacio trajni prekid vatre i insistira da će nastaviti cilj uništenja Hamasa, čak i nakon što se postigne bilo kakav dogovor.

7.20 - Izraelski vazdušni napad u blizini Damaska

 Izrael je danas iz vazduha lansirao rakete na nekoliko vojnih ciljeva u blizini Damaska i napravio "materijalnu štetu", saopštilo je ministarstvo odbrane Sirije. Vazdušna odbrana Sirije je presrela neke od izraelskih raketa i oborila ih, prenosi Rojters.

Podrška Irana za sirijski režim Bašara Al Asada i za libansku grupu Hezbolah uzrokovali su česte vazdušne napade Izraela koji namerava da umanji vojnu moć Teherana u tom regionu. Skoro 10 pripadnika Iranske revolucionarne garde je ubijeno u ovim napadima u Siriji od decembra, što je navelo Iran da šalje manje pripadnike garde u tu državu. Broj vazdušnih napada Izraela porastao je od 7. oktobra kada je napadnut od strane Hamasa.

7.15 - Saliven: Hamas dodao nove uslove za dogovor koje Izrael ne može da prihvati

Hamas je u svom prošlonedeljnom odgovoru na najnoviji predlog sporazuma o taocima dodao nove uslove za koje Izrael kaže da ne mogu biti prihvaćeni, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Nakon što je Izrael, u saradnji sa Katarom, Egiptom i Sjedinjenim Državama, pokazao spremnost da prihvati šestonedeljni prekid vatre u zamenu za oslobađanje brojnih talaca, Hamas je na pregovarački sto stavio novi predlog sa nizom novih uslova", rekao je Saliven i ponovio da bi odmah moglo doći do dogovora ako bi Hamas pristao da oslobodi otprilike 40 izraelskih žena, starijih ljudi i ranjenih talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Saliven je ukazao da je umesto toga, Hamas dodao niz drugih uslova, a izraelska vlada je odgovorila da "to ne može tek tako da prihvati".

7.00 - Saliven: Velika izraelska kopnena operacija na Rafu bila bi greška

AP Photo/Susan Walsh
 

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven izjavio je na brifingu za novinare da bi velika izraelska kopnena operacija na Rafu bila greška.

Saliven je naglasio da bi takva operacija izraelskih snaga prouzrokovala smrt još većeg broja nevinih civila, pogoršala ionako strašnu humanitarnu krizu, produbila anarhiju u Gazi i dodatno izolovala Izrael na međunarodnom nivou.

"Ali ono što je još važnije, ključni ciljevi koje Izrael želi da postigne u Rafi mogu se postići drugim sredstvima", ukazao je Saliven, otkrivajući da je predsednik SAD Džozef Bajden tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom zatražio od Netanjahua da pošalje međuagencijski tim u Vašington da bi se utvrdio alternativni pristup koji bi ciljao ključne pozicije Hamasa u Rafi i obezbedio granicu Egipta i Gaze bez velike kopnene invazije.

6.50 - Izrael: U bolnici Šifa uhapšeno 200 pripadnika Hamasa

Profimedia
 

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je da je tokom akcije u bolničkom kompleksu Šifa IDF uhapsio 200 pripadnika Hamasa i ubio njih 20.

- Tokom akcije na tom području smrtno je stradao jedan vojnik iz sastava naših snaga - naveo je Hagari.

 

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike