SAD i saveznici razmatraju komercijalnu pomorsku opciju za pomoć Gazi

12.03.2024

23:30

0

Predviđena vrednost projekta je oko 200 miliona dolara za šest meseci

SAD i saveznici razmatraju komercijalnu pomorsku opciju za pomoć Gazi
Gaza - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

SAD bi mogle da zatraže od partnera i saveznika da finansiraju privatnu komercijalnu operaciju za slanje pomoći Pojasu Gaze pomorskim putem, a koja bi mogla da počne pre nego što američka vojska izgradi privremeni lučki sistem u enklavi na obali Sredozemnog mora za prijem humanitarne pomoći, rekli su američki zvaničnik i tri dobro obaveštena izvora za Rojters.

Izvori su rekli da bi na osnovu tog plana za nekoliko sedmica mogla da bude dopremljena velika količina pomoći u Pojas Gaze, ako se za plan obezbede finansijska sredstva.

Američki zvaničnik i jedan izvor rekli su da SAD ne bi finansirale taj projekat, a zvaničnik i još dva izvora su naveli da Vašington razmatra da saveznici finansiraju taj plan i da ga podrže preko međunarodne fondacije koja bi primala sredstva od vlada i privatnih izvora.

Predviđena vrednost komercijalnog pomorskog projekta je oko 200 miliona dolara za šest meseci, rekli su izvori. Istakli su da planiranje komercijalnog projekta predvodi konsultantska firma ''Fogbow'' koja uključuje bivše zvaničnike američke vlade iz Ministarstva odbrane, USAID-a i CIA, kao i bivše zvaničnike UN.

Pentagon je saopštio da bi privremeni lučki sistem mogao da postane operativan za 60 dana.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike