Izrael nudi Hamasu primirje od 6 nedelja: Plan se sastoji iz tri faze

18.03.2024

10:13

0

Pregovori počinju posle Hamasovog predloga trofaznog plana da se okončaju borbe

Izrael nudi Hamasu primirje od 6 nedelja: Plan se sastoji iz tri faze
Pogled na Gazu iz vazduha - Copyright AP Photo/Leo Correa

Izrael će danas poslati delegaciju na čelu sa šefom Mosada Davidom Barneom u Katar na pregovore sa Hamasom kako bi obezbedio šestonedeljno primirje u zamenu za 40 talaca.

Zvaničnici Izraela procenjuju da bi ovi pregovori, čiji će medijatori biti iz Katara i Egipta, mogli da traju i do dve nedelje.

Pregovori počinju posle Hamasovog predloga trofaznog plana da se okončaju borbe, od kojih prva faza podrazumeva šestonedeljni prekid vatre i puštanje 35 talaca u zamenu za 350 zatvorenika koje drži Izrael.

Uz to, Hamas bi oslobodio pet žena vojnika Izraela u zamenu za 50 zatvorenika, a izraelske snage bi se povukle sa dva glavna puta u Gazi da bi se raseljeni Palestinci vratili na sever Gaze i kako bi humanitarna pomoć stizala neometano u tu oblast.

U drugoj fazi, dve strane bi proglasile trajan prekid vatre, a Hamas bi oslobodio preostale taoce u zamenu za još zatvorenika, dok bi u trećoj fazi Hamas predao sva tela preminulih u zamenu za deblokadu Gaze.

Izrael je isključio opciju trajnog prekida vatre, ostajući tako pri cilju da potpuno iskoreni Hamas čim se desi razmena talaca.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike