Kraljica Ranija: Palestinci su 7. oktobar preživeli 156 puta, a Izrael samo jednom

14.03.2024

07:18

0

Kraljica palestinskog porekla ukazala je da Izraelci ne mrze samo Hamas, već i "obične Palestince"

Kraljica Ranija: Palestinci su 7. oktobar preživeli 156 puta, a Izrael samo jednom
Copyright Profimedia

Jordanska kraljica Ranija ponovo je pozvala na prekid neprijateljstava u Gazi, podvlačeći da koliko god 7. oktobar, odnosno dan kada je Hamas napao Izrael bio traumatičan, to Izraelu ne daje pravo da vrši zverstvo za zverstvom.

Kraljica palestinskog porekla ukazala je da Izraelci ne mrze samo Hamas, već i "obične Palestince".

- Palestinci ne mrze Izraelce zbog toga ko su, oni ih mrze zbog onoga što im rade - ukazala je jordanska kraljica.

Profimedia
 

U razgovoru za Si-En-En, Ranija je odbacila argumente Izraela za pokretanje vazdušnih napada i kopnene operacije u palestinskoj enklavi, u kojoj je već poginulo više od 30.000 ljudi.

- Koliko god 7. oktobar bio razarajući i traumatičan, to ne daje Izraelu pravo da čini zverstvo za zverstvom. Izrael je doživeo jedan 7. oktobar, ali su Palestinci od tada doživeli 156 sedmih oktobara - podvukla je ona.

Jordanska monarhinja, osvrnula se i na nedavne Bajdenove pozive Izraelu da poveća isporuke pomoći do Palestine, upozoravajući da "ne možemo spasavati ljudi od gladi, samo da bismo ih bombardovali do smrti".

AP Photo/Mahmoud Essa
 

Kraljica je okrivila Izrael za humanitarnu krizu u Gazi, ističući da je jevrejska država odgovorna za "odsecanje" naroda Gaze od osnovnih potrepština kao što su hrana, gorivo i voda.

Ona je, takođe, rekla da je Izrael ostavio narod Gaze da potpuno zavisi od spoljne pomoći, kao i da nastavljaju da bombarduju i napadaju koji gladuju. Izgladnjivanje naroda Gaze, Ranija je ocenila kao "katastrofu koju su izazvali Izraelci".

- Mislim da nije slučajno što jednu od najnasilnijih epizoda ovog sukoba gledamo upravo pod jednom od najrasističkih i najoštrijih vlada u istoriji Izraela - rekla je jordanska kraljica, aludirajući na vlast Benjamina Netanjahua.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike