Amerikanci evakuisali osoblje ambasade na Haitiju: Zbog bandi produženo vanredno stanje

10.03.2024

15:13

0

Bande zahtevaju da haićanski premijer Arijel Anri podnese ostavku

Amerikanci evakuisali osoblje ambasade na Haitiju: Zbog bandi produženo vanredno stanje
Bezbednosne snage na ulicama Haitija - Copyright AP Photo/Odelyn Joseph

Američka vojska saopštila je danas da je  vazdušnim putem evakuisala osoblje ambasade SAD na Haitiju koje nije neophodno, kao i da je pojačala mere bezbednosti ambasade dok je u toj zemlji na snazi vanredno stanje zbog povećanog nasilja naoružanih bandi.

Američka Južna komanda navela je u saopštenju da SAD ostaju posvećene pružanju podrške policiji Haitija, planovima za raspoređivanje misije Ujedinjenih nacija u toj zemlji, kao i mirnoj tranziciji vlasti putem slobodnih i fer izbora. 

AP Photo/Odelyn Joseph
 

Na Haitiju je prošle nedelje proglašeno vanredno stanje nakon što je eskaliralo nasilje naoružanih bandi koje zahtevaju da haićanski premijer Arijel Anri podnese ostavku.

Anri je bio u poseti Keniji tražeći dogovor o raspoređivanju na Haitiju dugo odlagane misije Ujedinjenih nacija, ali potom nije mogao da se vrati u svoju zemlju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u subotu sa predsednikom Kenije Vilijamom Rutom o krizi na Haitiju i i tada su istakli svoju posvećenost raspoređivanju multinacionalne bezbednosne misije za uspostavljanje reda u toj zemlji. 

Foto: AP Photo/Odelyn Joseph
 

Vlada Haitija saopštila je u četvrtak da će produžiti vanredno stanje oko glavnog grada Port-o-Prensa za još mesec dana jer nasilje naoružanih bandi  preti da obori vladu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike