Grčki episkop pozvao na ekskomunikaciju poslanika koji su glasali za gej brakove: "Naša crkva je pod opsadom"

07.03.2024

15:17

0

Crkva je optužila poslanike da su počinili "najdublju duhovnu i moralnu grešku"

Grčki episkop pozvao na ekskomunikaciju poslanika koji su glasali za gej brakove: "Naša crkva je pod opsadom"
Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

Grčka pravoslavna crkva pozvala je na ekskomunikaciju poslanika koji su glasali za nedavno usvojeni zakon kojim se legalizuju istopolni brakovi.

U otvorenom pismu episkopa Ambrosija poziva se da premijer Grčke Kirijakos Micotakis i 175 poslanika koji su podržali zakon budu ekskomunicirani.

- Naša pravoslavna crkva je pod opsadom... Treba napraviti revoluciju protiv svih onih koji razvodnjavaju zakon Božiji. Protagonista ovog moralnog zločina, premijer Grčke i 175 poslanika u grčkom parlamentu, treba da budu ekskomunicirani - navodi se u pismu.

Crkva je optužila poslanike da su počinili "najdublju duhovnu i moralnu grešku" kada su podržali zakon usvojen 15. februara, a biskupija na Krfu objavila je da dvojica poslanika sa ostrva, koji su podržali zakon, ne mogu sebe da smatraju članovima crkve i zabranila im je učešće u verskim obredima.

AP Photo/Thanassis Stavrakis
I Micotakis se zamerio crkvi zbog legalizovanja istopolnih brakova

- Tražimo od njih da se pokaju, u suprotnom automatski će biti isključeni iz hrišćanskog obreda pričešća i drugih crkvenih obreda - navela je episkopija.

Grčka je postala prva pravoslavna hrišćanska nacija na svetu koja je usvojila zakon koji dozvoljava istopolne brakove, a sam zakon podržao je i premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Sporni zakon podrazumeva i priznavanje roditeljskih prava gej parova, iako im nije dozvoljeno da imaju decu surogat majčinstvom.

Zbog zakona i Micotakis se suočio sa oštrim kritikama pravoslavne crkve koja zakon opisuje kao "čisto zlo", dok je arhiepiskop Jeronim, koji se smatra umerenim u crkvenoj hijerarhiji predložio da se glasanje stavi na narodni referendum.

Crkva smatra da će zakon dovesti do toga da istopolni parovi zahtevaju i druga prava i da će dovesti do raspada grčke porodice i društva.

Zbog zakona je i Sveti sinod saopštio da služba 24. marta, kojom se obeležava Nedelja pravoslavlja, neće biti održana u prestoničkoj crkvi, gde se tradicionalno slavi, već u manjoj crkvi i na tu liturgiju nije pozvana predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike