Džonson tajno putovao u Venecuelu: Pričao sa Madurom iako ne priznaje njegovu vladu

10.03.2024

10:49

0

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu

Džonson tajno putovao u Venecuelu: Pričao sa Madurom iako ne priznaje njegovu vladu
Copyright AP Photo/Ariana Cubillos/Profimedia

Bivši britanski premijer Boris Džonson tajno je putovao u Venecuelu prošlog meseca na nezvanične razgovore sa liderom te zemlje Nikolasom Madurom, objavio je "Sandej tajms".

Kako se navodi, Džonson je razgovarao sa njim o Rusiji i Ukrajini, uprkos tome što Velika Britanija ne priznaje legitimitet Madurove vlasti.

Ističe se da su zapadne vlade i obaveštajne zajednice zabrinute da bi Venecuela mogla da isporuči oružje ili drugu vojnu pomoć Rusiji.

Džonson i Maduro su takođe razgovarali o uslovima za normalizaciju međudržavnih odnosa, s obzirom na to da Velika Britanija ne prihvata legitimitet 11-godišnje vladavine Madura, prenosi Gardijan.

AP Photo/Andre Penner, File
Nikolas Maduro

Kancelarija bivšeg britanskog premijera saopštila je da je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron bio upoznat sa Džonsonovom posetom, kao i da je Džonson o toj poseti razgovarao i sa Kolinom Dikom, britanskim ambasadorom u Venecueli.

Nemenovani izvor Forin ofisa je potvrdio da je Džonson obavestio Kamerona o susretu sa Madurom, rekavši da je reč o privatnoj poseti, a kako to nije bio zvanični susret "dozvola nije bila ni potrebna ni tražena".

- Boris Džonson se sastao sa zvaničnicima vlade Venecuele uz znanje britanskog ministra spoljnih poslova kako bi naglasio potrebu da Venecuela prihvati odgovarajući demokratski proces. On je više puta jasno stavio do znanja da ne može biti uslova za normalizaciju odnosa sve dok Venecuela u potpunosti ne prihvati demokratiju i poštovanje teritorijalnog integriteta svojih suseda - izjavio je portparol Borisa Džonsona.

Venecuela ima najveće rezerve nafte na svetu, podržava ruskog predsednika Vladimira Putina i okrivljuje NATO za rusku invaziju na Ukrajinu, navodi se u izveštaju.

Podsetimo, brojni mediji su preneli 2022. godine da su mirovni pregovori Rusije i Ukrajine zaustavljeni nakon što je Džonson iznenada posetio Kijev, a kako je Venecuela pod ozbiljnim sankcijama i proživljava veliku ekonomsku krizu, pojedini analitičari smatraju da bi Britanac možda mogao i Maduru da ponudi nešto u zamenu za odustajanje od podrške Moskvi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike