Švedska i zvanično ušla u NATO

07.03.2024

15:58

0

Predsednik Mađarske Tamaš Suljok potpisao je u utorak, 5. marta, nacrt zakona kojim je odobreno pristupanje Švedske NATO-u

Švedska i zvanično ušla u NATO
Copyright Profimedia

Švedska se zvanično pridružila vojnom savezu NATO.

Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je ranije danas da su sve države članice NATO-a prihvatile protokol o pristupanju te zemlje Alijansi.

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg me je upravo obavestio da su sve države članice NATO-a prihvatile naš protokol o pristupanju. Pozvao je Švedsku da pristupi Severnoatlantskom sporazumu - naveo je Kristerson na društvenoj mreži Iks.

Švedska je postala 32. članica NATO-a.

Predsednik Mađarske Tamaš Suljok potpisao je u utorak, 5. marta, nacrt zakona kojim je odobreno pristupanje Švedske NATO-u, čime su sve članice Alijanse prihvatile zahtev zvaničnog Stokholma.

Podsetimo, posle decenija neutralnosti, Finska i Švedska su odlučile da se pridruže NATO nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Johanna Geron, Pool Photo via AP
 

Finska je nedugo potom postala član vojnog saveza, a Švedska je čekala na odobrenje Turske i Mađarske.

Nakon vesti da Stokholm zvanično može da pristupi NATO-u, posle odobrenja Budimpešte, oglasio se i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Rusija je ojačala svoje vojne snage na severu i zapadu zemlje, kako bi odgovorila na 'izgradnju vojnog potencijala NATO-a u blizini granica sa Rusijom' - izjavio je  Šojgu.

- U pozadini jačanja vojnog potencijala NATO-a u blizini ruskih granica, širenja Alijanse kroz pristupanje Finske i, u budućnosti, Švedske, preduzeli smo korake za jačanje grupacija trupa na severnim i zapadnim strateškim pravcima - rekao je Šojguu u razgovoru sa ruskim generalima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike