Češka proširila prava istopolnim parovima, ali mnogo toga ostaje ipak zabranjeno

29.02.2024

00:30

0

Aktivisti kažu da je to bio "tužan dan"

Češka proširila prava istopolnim parovima, ali mnogo toga ostaje ipak zabranjeno
Copyright AP Photo/Rebecca Blackwell

Češki Donji dom je odlučio da proširi prava istopolnim parovima koji su u građanskom partnerstvu, ali stupanje u brak i usvajanje dece za homoseksualne parove ostaje zabranjeno.

Češka dozvoljava istopolnim parovima da zakonski registruju svoje partnerstvo, ali im ovaj status ne dozvoljava da usvajaju decu zajedno, poseduju zajedničku imovinu  ili primaju penziju preminulog partnera.

Prema revidiranom zakonu, biće moguće samo zajedničko usvajanje ako je jedan od partnera biološki roditelj, što je dovelo do negodovanja LGBT aktivista koji vode kampanju za legalizaciju ispolnih brakova.

Jedna od ovih grupa, "Mi smo fer", saopštila je da je "ovo tužan dan za jednakost i pravdu" u Češkoj, budući da brak istopolnih partnera nije legalizovan na današnjoj sednici.

- Postojeća institucija registrovanog partnerstva nije zadovoljavajuća. Treba proširiti (prava) i o tome postoji dogovor u Donjem domu - rekao je jedan od sponzora zakona, Josef Bernard.

Predsednik Češke Petr Pavel je na mreži X rekao da "nema razloga da se ograniče zakonska prava na osnovu seksualne orijentacije".

Istraživanje javnog mnjenja agencije CVVM od prošle godine pokazalo je da 58 odsto Čeha veruje da istopolni parovi treba da imaju pravo da se venčaju, a još veći broj podržava pravo istopolnih parova na usvajanje. 
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike