Grčka legalizovala istopolne brakove: Parovima će biti zakonski dozvoljeno i da usvajaju decu

15.02.2024

23:58

0

Grčka je danas postala prva država u kojoj pravoslavci čine većinu stanovištva koja je legalizovala istopolne brakove

Grčka legalizovala istopolne brakove: Parovima će biti zakonski dozvoljeno i da usvajaju decu
Tan2022-7-3_14503913_3 - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Grčka je postala prva pravoslavna zemlja koja je legalizovala istopolne brakove, a istospolnim parovima sada će biti zakonski dozvoljeno i da usvajaju decu.Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da će novi zakon „hrabro ukinuti ozbiljnu nejednakost“, ali zakon je podelio zemlju, uz žestok otpor koji je predvodila moćna Grčka pravoslavna crkva.

Za predlog zakona bila je potrebna prosta većina da bi prošao kroz 300-člani parlament. Micotakis se zalagao za nacrt, ali je zahtevao podršku opozicionih stranaka da bi se prešlo preko crte, a desetine poslanika iz njegove vladajuće stranke desnog centra su se protivili.

„Ljudi koji su bili nevidljivi konačno će biti vidljivi oko nas, a sa njima će mnoga deca konačno naći svoje pravo mesto. Reforma čini živote nekolicini naših sugrađana boljim, ne oduzimajući ništa od života mnogih“, rekao je premijer u parlamentu tokom rasprave uoči glasanja.LGBTQ organizacije u Grčkoj su ovo glasanje pozdravile kao istorijsko. Petnaest od 27 članica Evropske unije već je legalizovalo istospolne brakove, a dozvoljen je i u 35 zemalja širom sveta.

Grčka je do sada zaostajala za nekim od svojih evropskih suseda, uglavnom zbog protivljenja Crkve. To je prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja ima ravnopravnost u braku.

Pristalice crkve održale su u četvrtak skupove na trgu Sintagma u Atini. Mnogi su istakli transparente, držali krstove, čitali molitve i pevali odlomke iz Biblije, piše BBC.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike