Dve decenije od najrazornijeg požara koji je progutao polovinu manastira Hilandar: Radovi se približavaju kraju

04.03.2024

07:45

0

Autor: I.K.

Naredne godine trebalo bi da budu završeni i radovi na unutrašnjem delu manastirskog zdanja

Dve decenije od najrazornijeg požara koji je progutao polovinu manastira Hilandar: Radovi se približavaju kraju
Copyright Tanjug printscreen Profimedia

Dve decenije je prošlo od stravičnog požara u manastiru Hilandar na Svetoj gori. 

U noći između 3. i 4. marta te 2004. godine, buknuo je najrazorniji požar u istoriji srpske svetinje, koji je  uništio i teško oštetio 5.897 metara kvadratnih, skoro polovinu manastirskih zdanja. Direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandar Milivoj Ranđić kaže za Tanjug da bi radovi na obnovi spoljašnjeg dela manastira trebalo da budu gotovi do manastirske slave Vavedenje, 4. decembra.

Požar je počeo nešto nakon jedan sat po ponoći u jednom od dimnjaka severozapadnog konaka koji se naziva Igumenarija, odnosno Dohija. Ubrzo je zahvatio suvu drvenu krovnu konstrukciju pokrivenu kamenim pokrivačem, proširio se na celu severnu stranu manastirskog kompleksa sve do crkve Svetih Arhangela i pirga Svetog Save. 

Tanjug printscreen
 

 

Usledila je obnova manastira, koja obuhvata rekonstrukciju, izgradnju, restauraciju i sveopštu zaštitu nepokretnog i pokretnog nasleđa Hilandara. 

-To je duhovna porodica koja neprekinuto postoji od 1198. godine, kada su je osnovali Sveti Sava i Sveti Simeon Mirotočivi, pa onda kao ustanova. Ovo je jedno od onih mesta koje predstavljaju samo po sebi apsolutni trezor svega vrlinskog što smo mi kao narod porađali, poručio je Ranđić.

Tanjug printscreen
 

 

Hilandar predstavlja i prvu srpsku bolnicu, biblioteku, pa i veliku školu, objedinjuje vekove srpske kulture, vreme plemstva i aristokratije, vreme turskog ropstva kada su srpski narod i srpska crkva pokušavali da opstanu i sačuvaju svoj integritet i identitet, naveo je Ranđić ocenjujući da je Hilandar blago koje ne smemo da dozvolimo da nestane.

Iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije izjavio je nedavno da se posle skoro 20 godina od katastrofalnog požara na Hilandaru nazire kraj obnove i da će se radovi izvoditi još tokom ove godine, kao i da je država Srbija najveći dobrotvor i ktitor obnove.

-Posebno od kada je usvojen zakon o manastiru Hilandaru u Skupštini Srbije 2021. godine, ali i pre toga, tako da je i to prilika da se evo posle 825 godina, otkada je manastir osnovan, još jednom i na taj način i praktično pokaže da je manastir Hilandar, iako se nalazi van teritorije Srbije, ipak srpska svetinja i najvažnije srpsko nasleđe, naveo je Metodije.

Komisija za Hilandar na sednici u Ministarstvu kulture februara ove godine usvojila je izveštaj o realizovanim radovima i aktivnostima u okviru Programa obnove Svetog manastira Hilandar, kao i Program rada i finansijskog plana za 2024. godinu. Konstatovano je da su tokom 2023. godine realizovani planirani radovi na objektima koji su izgoreli 2004. godine, te da su građevinski radovi na objektu Dohije završeni, dok je u objektu Igumenarije završena statička sanacija i nastavlja se sa građevinskim radovima. Zaključno sa ovom godinom biće završeni građevinsko-zanatski radovi na objektima koji su stradali u požaru i biće obnovljeni nakon dve decenije, uz ozbiljan rad i uz podršku i pomoć države.

Pored radova na obnovi delova manastirskog kompleksa stradalih u požaru 2004. godine, uporedo se nastavilo sa radovima na unapređenju i izgradnji infrastrukture manastira, odnosno putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, protivpožarne zaštite, grejanja, kao i izgradnji solarnog polja sa trafo-stanicama. Tokom 2023. godine nastavljeno je i sa aktivnostima na zaštiti i restauraciji pokretnog nasleđa manastira Hilandar: živopisa, predmeta likovne i primenjene umetnosti, starih i retkih štampanih knjiga, arhivske i bibliotečke građe, kao i predmeta etnografske zbirke.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom posete Hilandaru 2021. godine, što je bila prva zvanična poseta svetinji predsednika zemlje u protekle dve decenije, obišao je radove na obnovi te naglasio da će država da ubrza obnovu manastira i da je pomogne na svaki mogući način. Dve godine kasnije, za Božić 2023. godine predsednik Srbije je sa sinom Danilom još jednom posetio Hilandar, a tokom sastanka je zaključeno da je država Srbija obezbedila sva potrebna sredstva za završetak obnove izgorelog dela manastira, čiji se završetak očekuje sredinom 2024. godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike