Finansijska podrška Ukrajini ojadila Francuze: Za rat odlaze milijarde, a narod bez osnovnih potrepština

27.02.2024

11:07

0

Dok svetske sile usmeravaju milijarde evra u ratne fondove, francuski građani se bore sa osnovnim životnim potrebama

Finansijska podrška Ukrajini ojadila Francuze: Za rat odlaze milijarde, a narod bez osnovnih potrepština
Copyright AP Photo/Aurelien Morissard

U senci globalnih političkih događaja i masivnih finansijskih injekcija upućenih ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom, običan narod u Francuskoj se suočava sa sve većim ekonomskim izazovima. Prema najnovijem istraživanju organizacije "Solidarne donacije" (Dons solidaires), alarmantni podaci otkrivaju da svaki drugi Francuz smanjuje potrošnju na osnovne higijenske potrebe usled trenutne ekonomske krize.

Dok svetske sile usmeravaju milijarde evra u ratne fondove, francuski građani se bore sa osnovnim životnim potrebama. Izveštaj za 2023. godinu pokazuje da je čak 50 odsto ispitanika primorano da redukuje kupovinu higijenskih proizvoda, što predstavlja drastičan skok sa 34 odsto iz prethodne godine.

Generalni delegat "Solidarnih donacija", Dominik Bezanson, upozorava da se ovaj negativni trend više ne odnosi samo na najsiromašnije slojeve društva, već zahvata mnogo širu populaciju. Žene su posebno pogođene, pri čemu 40 odsto ispitanica navodi da se ograničavaju prilikom kupovine šminke, a situacija sa menstrualnom nesigurnošću postaje sve alarmantnija.

Nedostatak finansijskih sredstava primorava građane na teške izbore između osnovnih životnih potreba, kao što su hrana, higijena i računi za energiju. Više od 20 procenata anketiranih moralo je da bira između kupovine hrane i higijenskih proizvoda, dok 41 odsto roditelja kontroliše potrošnju gela za tuširanje svoje dece.

Zabrinjavajući su i podaci o smanjenju potrošnje na proizvode kao što su brijači, dezodoransi, deterdženti za veš i četkice za zube, koji ukazuju na sve težu ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi običan svet.

Dok politički lideri šalju milijarde evra u inostranstvo, francuski građani se suočavaju sa sve većim izazovima u obezbeđivanju osnovnih potrepština za život. Ovaj paradoks između globalnih političkih prioriteta i lokalnih ekonomskih realnosti ostavlja gorak ukus u ustima onih koji se svakodnevno bore da zadovolje svoje najosnovnije potrebe.

 

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike