Usred zime 35 stepeni! Ameriku pogodio toplotni talas, ali sada sledi ledeni preokret

27.02.2024

09:50

0

Naučnici visoke temperature pripisuju vremenskom fenomenu El Ninjo

Usred zime 35 stepeni! Ameriku pogodio toplotni talas, ali sada sledi ledeni preokret
U Teksasu je u februaru zabeleženo 35 stepeni - Copyright AP Photo/Julio Cortez

Neki Amerikanci će za manje od 24 sata svoje bermude zameniti toplim pantalonama, predviđaju meteorolozi dok talas vrućina u centralnom i južnom delu SAD polako ustupa mesto hladnijem vremenu, tipičnijem za ovaj period godine. 

Temperature u državama poput Nebraske i Ajove u ponedeljak su bile oko 20 stepeni, što je 22 stepena Celzijusa iznad proseka za ovo doba godine, dok je u gradovima na jugu, poput Dalasa u Teksasu, zabeleženo oko 35 stepeni. 

Ovonedeljni toplotni talas prati drugo neobično vreme u SAD ove zime, od kiše "atmosferske reke" u Kaliforniji, kada je za nekoliko minuta pala količina kiše prosečna za jednu godinu, do istorijsko niskog nivoa ledenog pokrivača na Velikim jezerima.

AP Photo/Julio Cortez
Teksašani su imali prilike da uživaju u letnjim temperaturama usred zime

Naučnici visoke temperature pripisuju vremenskom fenomenu El Ninjo, kao i kombinaciji solarne radijacije i toplog vetra iz Meksičkog zaliva.

Džo Vegman iz Nacionalnog meterološkog servisa kaže da će neka mesta koja su proteklih dana imala neuobičajeno visoke temperature, tokom dana zahvatiti hladni talas. 

On je naveo da je u mestu Grend Forks, u Severnoj Dakoti, u ponedeljak zabeležena najviša dnevna temperatura od skoro 13 stepeni, dok je današnja minus 29.

Naučnici sa američkog instituta za istraživanje Velikih jezera saopštili su da je ledeni pokrivač na jezerima na istorijskom minimumu, a pokrivenost se kreće od 0 odsto na jezeru Iri do 10 odsto na jezeru Hjuron.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike