Stručnjaci upozoravaju: Superćelijske oluje ove godine mogle bi biti užasne

27.02.2024

07:16

0

Prosečne temperature površine mora sada su oko 20,3 °C u severnom Atlantiku, za ceo stepen više od proseka 1981-2011

Stručnjaci upozoravaju: Superćelijske oluje ove godine mogle bi biti užasne
crni oblaci nad Vojvodinom - Copyright Printskrin/haliz_srbija/ns uživo

Ekstremno visoke temperature u "uraganskoj traci" Atlantika već su prisutne, iako je tek februar, pa naučnici upozoravaju da bi ove temperature bez presedana mogle biti loša vest za predstojeću sezonu oluja.

Naime, od marta 2023. godine prosečne temperature površine mora širom sveta dostigle su rekordne vrednosti i nastavljaju da rastu. Taj zlokobni porast temperature okeana pokreće ubrzano globalno zagrevanje i klimatski obrazac El Ninja .

Prosečne temperature površine mora sada su oko 20,3 °C u severnom Atlantiku, za ceo stepen više od proseka 1981-2011. Ovo uključuje Atlantsku traku uragana, pojas mora gde se formiraju uragani, koji se proteže od zapadne obale Afrike do Centralne Amerike.

Intenzivni atlantski uragani

Rast temperature mora mogao bi da dovede do intenzivnijih atlantskih uragana ove godine, kada se očekuje da počne sezona uragana: od 1. juna do 30. novembra.

Uragani se razvijaju iz tankog sloja okeanske vode koju vetar isparava pre nego što se podigne i formira olujne oblake. Toplije vode daju ovom sistemu više energije, podstičući ga da brže formira oluje.

Naučnici su već otkrili da su klimatske promene učinile ekstremno aktivne sezone uragana na Atlantiku mnogo verovatnijim nego što su bile 1980-ih. To je zato što topliji okeani ne čine uragane učestalijim, ali ih čine jačim i bržim rastom.

Međutim, „toplina okeana sama po sebi nije garancija aktivne sezone", objašnjava Joel Hirschi iz Nacionalnog okeanografskog centra Ujedinjenog Kraljevstva i nastavlja:

- Vertikalni vetrovi u suptropskim oblastima moraju biti slabi. Ako je vertikalno pomeranje vetra, promena visine u brzini vetra, previše intenzivna, olujni oblaci se raspršuju i uragani se neće formirati - objšnjava on.

Uloga el ninja

U tom smislu, važna je uloga el ninja, klimatskog ciklusa u kojem se vode u tropskom istočnom Pacifiku zagrevaju više nego obično, što utiče na globalne vremenske obrasce.

Povezan je sa slabijim pasatima oko ekvatora, što podiže prosečnu temperaturu površine mora na ekvatoru za najmanje 1,5 °C.

Sadašnji el ninjo se brzo razvijao u julu 2023. i očekuje se da će trajati do juna ove godine. Tokom ovog perioda, vetrovi na Atlantiku su obično jači i stabilniji nego obično, delujući kao kočnica za nastanak uragana.

Ali ako se klimatski ciklus odvija kako je predviđeno i oslabi ili zameni la ninju (njegov hladniji pandan), moglo bi da dođe do neobično olujnog leta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike