Iračke vlasti zarobile dva člana Islamske države: Stavili im poveze na oči i lisice na ruke!

25.02.2024

00:30

0

Iračke vlasti zarobile dva člana Islamske države: Stavili im poveze na oči i lisice na ruke!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iračke vlasti zarobile su dva člana Islamske države u operaciji izvedenoj van Iraka i vratile ih u zemlju, gde su priznali da su počinili zločine tokom vladavine te terorističke organizacije, saopštila je danas iračka obaveštajna služba.

U saopštenju Iračke Nacionalne obaveštajne službe nije navedeno gde su dvojica pripadnika Islamske države uhvaćena. Iračka obaveštajna služba je objavila video snimak na kojem se vidi kako su im stavljeni povezi na oči i lisice na ruke dok su bili u malom avionu.

Dvojica muškaraca kasnije su se pojavila na snimku u žutim uniformama govoreći o svojoj ulozi u ekstremističkoj grupi. Prvi zatvorenik je identifikovan kao Isam Abed Ali Sueidan, ili Abu Zeid i bio je glavni propagandista grupe u centralnom iračkom gradu Faludži, nekada uporištu IS.

Drugi zatvorenik je identifikovan kao Bašir Abed Ali Sueidan, ili Abu Ahmad, koji je bio zadužen za telekomunikacije u Faludži.

Saopštenje je usledilo nakon što su Irak i SAD prošlog meseca započeli zvanične pregovore sa ciljem da okončaju vojnu misiju koju predvode SAD formiranu za borbu protiv IS. Irački premijer Mohamed Šija al Sudani tvrdi da su iračke bezbednosne snage sposobne da se izbore sa preostalim ćelijama IS u zemlji i da prisustvo koalicionih snaga više nije potrebno.

Oko 2.500 američkih vojnika nalazi se uglavnom u vojnim objektima u Bagdadu i na severu Iraka. Islamska država proglasila je samozvani kalifat na velikom delu teritorije u Siriji i Iraku koju je zauzela 2014. godine.

U Iraku je proglašena poraženom 2017. godine nakon trogodišnjih sukoba u kojem su desetine hiljada ljudi poginule, a gradovi ostali u ruševinama. IS je poražena u Siriji, izgubivši svoj poslednji komad zemlje 2019. godine, ali njene spavajuće ćelije ostale su i dajje prisutne u obe zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike