Lavrov u Rio de Žaneiru: Pokušaji Zapada da ukrajinizuju G20 su propali

22.02.2024

17:41

0

Savet bezbednosti UN treba da se reformiše, nastavio je Lavrov, eliminisanjem nedovoljne zastupljenosti različitih zemalja

Lavrov u Rio de Žaneiru: Pokušaji Zapada da ukrajinizuju G20 su propali
Copyright Profimedia

Trenutna situacija u svetskoj ekonomiji je grubo iskrivljena metodama koje Zapad koristi da kažnjava one koji ne poštuju njegova pravila koja su očigledno neokolonijalne prirode, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu u Rio de Žaneiru nakon sastanka ministara spoljnih poslova G20. 

- Brazilsko predsedništvo je pronašlo pravu perspektivu o odnosu politike i ekonomije - da sagleda kako geopolitički trendovi utiču na izglede za ekonomski rast svih zemalja. Pokušaji nekih naših zapadnih kolega da skrenu diskusiju na temu podrške Ukrajini i neosnovane optužbe na račun Ruske Federacije ne podržava većina zemalja Globalnog juga - kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da SAD blokiraju reforme MMF-a i drugih globalnih finansijskih institucija, ali da su sve zemlje u razvoju u G20 za promene.

AP Photo/Boris Grdanoski
 

- G20 se jednoglasno izjasnila o potrebi reforme globalnih institucija kako bi se povećala uloga zemalja u razvoju u njima u skladu sa težinom njihovih ekonomija - ukazao je. 

Prema njegovim rečima, osim institucija Breton Vudsa, postoje novi centri za ujedinjenje svetske većine u različitim regionima sveta i da se sve regionalne formacije moraju čuti u kontekstu upravljanja globalnim institucijama.

Savet bezbednosti UN treba da se reformiše, nastavio je Lavrov, eliminisanjem nedovoljne zastupljenosti različitih zemalja, a Rusija će podržati zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike.

- Svakim danom svi sve više shvataju da geopolitičke avanture Zapada negativno utiču na svetsku ekonomiju - istakao je šef ruske diplomatije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike