Lukašenko: Stavili smo u upotrebu S-400 i Iskandere!

20.02.2024

10:35

0

"Belorusija ima sve što je potrebno da se pouzdano odbrani i nanese neprihvatljivu štetu neprijatelju", istakao je Lukašenko

Lukašenko: Stavili smo u upotrebu S-400 i Iskandere!
Copyright Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Belorusija jača svoj vojno-tehnički potencijal i da su u upotrebu stavljeni najnoviji beloruski višecevni raketni sistemi „Polonez-M“ dometa do 300 kilometara, kao i dva protivvazdušna raketna diviziona S-400 i dva diviziona raketnih sistema Iskander-M.

Lukašenko je, na sastanku sa najvišim zvaničnicima zaduženim za bezbednost zemlje, rekao da je taktičko nuklearno oružje stacionirano na teritoriji Belorusije i da je to danas najvažniji element odvraćanja bilo kog neprijatelja, prenosi agencija Belta.

"Belorusija ima sve što je potrebno da se pouzdano odbrani i nanese neprihvatljivu štetu neprijatelju", istakao je Lukašenko.

Naveo je da Belorusiji nije potreban rat, ali da mora biti spremna za njega i mentalno i strateški, pošto će, prema njegovoj oceni, "apetiti i aktivnost kolektivnog Zapada" samo rasti. 

Beloruski predsednik najavio je 2023. da će se Minsk pridružiti ruskoj „specijalnoj vojnoj operaciji“ ako ukrajinska vojska naruši granice zemlje.

Belorusija, bliski ruski saveznik, pružala je logističku podršku Moskvi tokom njene vojne kampanje u Ukrajini, ali se nije uključivala u sukob, iako je bilo nekoliko sličnih provokacija na granici sa Ukrajinom, za koje je Minsk naglasio da imaju za cilj da uvuku zemlju u rat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike