RAT NA BLISKOM ISTOKU Francuska mornarica oborila još dva drona Huta! Jordan: Nijedna zemlja ne sme biti iznad zakona

22.02.2024

16:47

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Francuska mornarica oborila još dva drona Huta! Jordan: Nijedna zemlja ne sme biti iznad zakona
Ilustracija - Copyright AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 138. dan.

Izraelska vojska rekla je svim stanovnicima četvrti Zejtun i Turkmen u gradu Gazi da se hitno presele u grad Al Mavasi na jugu Pojasa Gaze, nazivajući grad “humanitarnom zonom”.

Izraelski opozicioni zvaničnik Beni Ganc rekao je da postoje znakovi mogućeg dogovora s

Hamasom koji bi mogao dovesti do oslobađanja izraelskih zarobljenika koji su ostali u Gazi.Nijedno mesto nije sigurno, a širom Pojasa Gaze porodice se i dalje sklanjaju u ruševine škola koje vodi Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) jer nemaju gde drugde da odu, samopštila je juče UN-ova agencija.

*** UŽIVO ***

23.42 - Izrael šalje delegaciju u Pariz na pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca

Ratni kabinet Izraela poslaće delegaciju u Pariz na pregovore o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre u ratu sa Hamasom, preneo je Tajms of Izrael.

U kabinetu su se odlučili na takav korak nakon što je utvrđeno da su pripadnici Hamasa pokazali određenu fleksibilnost u vezi sa uslovima okvirnog sporazuma i zbog toga što SAD traže da do njega dođe.

U Parizu je održana i prethodna rudnda pregovora o prekidu vatre i oslobađanju talasa koje Hamas drži u Pojasu Gaze.

22.02 - Najmanje 23 Palestinca ubijena u izraelskim napadima na Gazu

Najmanje 23 Palestinca ubijena su danas u izraelskom bombardovanju kuća u centralnoj Gazi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te enklave.

Ministarstvo je ranije danas saopštilo da je u poslednja 24 sata ubijeno 97 osoba, a da se 132 povređene u izraelskim napadima na Pojas Gaze.

21.50 - Jedna osoba poginula, četiri ranjene u izraelskom napadu na kamp u Dženinu

Jedna osoba poginula je danas, a četiri su ranjene u vazdušnom napadu Izraela na izbeglički kampu u gradu Dženin na Zapadnoj obali, saopštile su palestinske vlasti.

Ministarstvo zdravlja Palestinske uprave saopštilo je da je jedna od ranjenih osoba u kritičnom stanju, prenosi Vafa.

U saopštenju se navodi da su izraelske snage pogodile vozilo u kampu u Dženinu.

AP Photo/Mohammed Dahman
 

20.55 - Izraelske snage ušle u bolnicu Naser u Kan Junisu

Izraelske snage ponovo su danas ušle u medicinski kompleks Naser u Kan Junisu, nakon što su se prethodno povukle iz te najveće funkcionalne bolnice u Pojasu Gaze i opkolile je, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

U saopštenju se navodi da su u kompleks bolnice ušla četiri izraelska transportera, prenosi Al Džazira. Prethodno je ministarstvo saopštilo da su izraelske snage izvršile raciju na medicinski kompleks Naser i da su se ubrzo nakon toga povukle i zauzele pozicije oko bolnice.

Ministarstvo je takođe navelo da je kanalizaciona voda poplavila prizemlje bolnice, a osoblje i pacijenti su "bez vode za piće i ličnu higijenu, bez hrane, struje, kiseonika i medicinske opreme". Lekari u bolnici sahranili su 13 pacijenata koji su umrli zbog nedostatka kiseonika i struje nakon što su generatori prestali da rade, dodaje se u saopštenju.

17.08 - Hamas pohvalio kineski stav protiv izraelske okupacije pred MSP-om

Hamas kaže da “ceni” stav Pekinga da Palestinci imaju pravo da teže samoopredeljenju “svim raspoloživim sredstvima”.

- Također cenimo stavove zemalja koje su učestvovale u postupku, koje su naglasile široko rasprostranjena kršenja međunarodnog prava nad palestinskim narodom od strane okupatora, uključujući masakre i genocid u Gazi, zlostavljanja, ubistva i širenje naselja na Zapadnoj obali i Jerusalemu i nastojanje da se nametnu demografske promene na palestinskoj zemlji - stoji u saopštenju Hamasa.

16.25 - Izraelska vojska: Stanovnici mogu da se vrate u mesta udaljena više od 4 kilometra od Gaze

Među mestima u koja Izraelci mogu da se vrate su kibuci Zikim, Nir Am, Nir Jičak, ali i grad Sderot, prenosi Tajms of Izrael.

Iz IDF-a su, međutim, istakli da i dalje postoji rizik od raketiranja iz pravca Gaze na pogranične gradove.

15.20 - Nema "plana B" kad sredstva palestinske agencije za pomoć nestanu u martu

AP Photo/Hatem Ali
 

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) nema "plan B" u martu nakon što su zemlje donatori uskratile finansiranje organizaciji posle izraelskih optužbi, rekao je šef njene kancelarije u Libanu, prenosi Rojters.

Izrael je optužio 12 od 13.000 zaposlenih UNRWA-e u Pojasu Gaze za učešće u napadu na Izrael koji je predvodio Hamas prošle godine. Tvrdnje su usledile godinama pošto je Izrael pozivao da se agencija raspusti i pošto se Palestinci suočavaju sa široko rasprostranjenom glađu i minimalnom pomoći u bombardovanoj zoni.

14.38 - Francuska mornarica oborila još dva drona iznad Crvenog mora

Francuska mornarica oborila je dva drona iznad Crvenog mora gde su jemenski Huti napali brodove, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane, što je drugi takav incident ove nedelje, prenosi AFP.

Mornarica, koja ima dve fregate raspoređene u toj oblasti, otkrila je pretnju tokom noći u sredu na četvrtak i „uništila dve bespilotne letelice“, navodi se u saopštenju. Ranije ove nedelje saopšteno je da je oborila još dva drona tokom noći u ponedeljak na utorak.

Profimedia
 

14.02 - Jordan: Nijedna zemlja ne sme biti iznad zakona

Ajman Safadi, predstavnik Jordana pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) rekao je na početku svog izlaganja da “izraelska agresija na Gazu mora prestati, a da se oni koji su odgovorni za nju moraju suočiti s pravdom”.

- Nijednoj zemlji ne sme biti dopušteno da bude iznad zakona. Izraelu je dozvoljeno da deluje uz potpuno nepoštivanje međunarodnog prava, što ne može biti nastavljeno - dodao je on.

13.41 - Kina traži od MSP da se izjasni o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija

Pravni savetnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Ma Sinmin zatražio je od Međunarodnog suda pravde u Hagu da se izjasni o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, za koju je istakao da je nezakonita.

- Od početka izraelske okupacije prošlo je 57 godina. Protivpravna priroda okupacije i suverenitet nad okupiranim teritorijama ostaju nepromenjeni - rekao je Ma pred sudom u Hagu koji ove nedelje saslušava argumente iz više od 50 država nakon zahteva Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2022. da izda svoje neobavezujuće mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije.

12.34 - Huti: Zabranili smo brodovima povezanim sa Izraelom i pod zastavom SAD i Velike Britanije da plove Crvenim morem

Preentskrin/Iks
 

Brodovi koji su u potpunom ili delimičnom vlasništvu izraelskih pojedinaca ili entiteta i plovila pod izraelskom zastavom zabranjena su u Crvenom moru, Adenskom zalivu i Arapskom moru, navodi se u saopštenju agencije koju kontroliše jemenska grupa Huti.

12.25 - Izraelski ministar Itamar Ben-Gvir najavio podelu oružja civilima

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir pozvao na ograničavanje slobode kretanja Palestinaca nakon pucnjave na auto-putu u blizini naselja Maale Adumim na Zapadnoj obali.

Ben-Gvir je nakon incidenta takođe rekao da se više oruža podeli Izraelcima.

- Ovde je izbegnuta izuzetno velika katastrofa, zahvaljujući policiji i naoružanim građanima. Distribuiramo sve više i više oružja. Mislim da danas svi razemiju da oružje spašava živote - rekao je on novinarima na mestu napada.

12.18 - Hezbolah pogodio zgradu vojske na severu Izraela

AP Photo/Hassan Ammar
 

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je da je jutros gađala zgradu izraelskih oružanih snaga u Kfar Juvalu, na severu Izraela.

Hezbolah je naveo da je napad izveden kao odgovor na izraelske napade na sela i domove u južnom Libanu i kao podrška stanovništvu Gaze.

12.06 - Hamas se oglasio o napadu kod Jerusalima

Palestinski Hamas saopštio je da napad na auto-putu na periferiji Jerusalima predstavlja „prirodni odgovor na izraelske masakre“ u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamas je takođe izrazio zabrinutost zbog planiranih izraelskih ograničenja za Arape u džamiji Al Aksa u istočnom Jerusalimu tokom praznika Ramazana, objavila je Al Džazira.

12.02 - UN: Svako šesto dete mlađe od dve godine na severu Gaze je akutno neuhranjeno

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je na severu Gaze svako šesto dece mlađe od dve godine akutno neuhranjeno i pozvao na „trenutni humanitarni prekid vatre“. To je, kako je rekao u objavi na Iksu, „jedini način da se poveća isporuka pomoći onima kojima je najpotrebnija“.

 

 

12.30 - Izraelske snage se pripremaju za raciju u Vitlejemu

Izraelske snage su ispalile suzavac na severni ulaz u grad Vitlejem na Zapadnoj obali, javili su lokalni mediji u snimku koju je verifikovala Al Džazeera.

11.12 - Jedna osoba ubijena, 11 ranjeno u palestinskom napadu na auto-putu u Izraelu

Jedna osoba je ubijena, a 11 je ranjeno jutros u palestinskom terorističkom napadu na auto-putu na periferiji Jerusalima, saopštila je policija.

U pucnjavi je ubijen muškarac u 20-im godinama, a žena stara 23 godine je u teškom stanju, saopštili su medicinski zvaničnici.

Oni su rekli da su svi povređeni zbrinuti u bolnice u Jerusalimu.

10.54 - Kina pozvala na dvodržavno rešenje

Ma Sinmin, pravni savetnik Ministarstva spoljnih poslova, istakao je u obraćanju pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) “podršku Kine pravednom cilju palestinskog naroda da vrati svoja legitimna prava”.

Profimedia
 

- Kineski predsednik Si Đinping je u više navrata naglasio da Kina poziva na sveobuhvatni prekid vatre i brzo rešenje palestinskog pitanja kroz pregovore i dvodržavno rešenje - rekao je on.

10.41 - UKMTO: Raketni napad izazvao požar na brodu u blizini obale Jemena

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvestila je da je raketni napad, koji je bio usmeren na brod koji je prolazio Adenskim zalivom, izazvao požar na brodu.

- Plovilo je napadnuto s dva projektila, što je uzrokovalo požar - saopštio je UKMTO, dodajući da će “koalicione snage odgovoriti na napad”.

10.33 - Broj ubijenih u Gazi porastao na 29.410

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom ratu protiv Gaze porastao je na 29.410, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

 

 

Od 7. oktobra u Pojasu Gaze je ranjeno najmanje 69.465 osoba.

9.53 - Izrael napada gradove na jugu Libana

Libanski mediji javljaju da izraelska artiljerija izvodi napade na mete u gradovima na jugu Libana, u blizini granice sa Izraelom.

Prethodno su, kako je preneo „Tajms of Izrael“, sa teritorije juga Libana ispaljene dve protivtenkovske rakete, od kojih je jedna pogodila kuću u Juvalu.

9.49 - Velika Britanija i Jordan odustaju od zaliha pomoći za bolnicu u gradu Gazi

Velika Britanija je sarađivala sa Jordanom na odbacivanju pomoći bolnici na severu Gaze, izveštava Press Association (PA), ali je Ministarstvo spoljnih poslova i Komonvelta saopštilo da je pošiljku koju finansira Ujedinjeno Kraljevstvo isporučila jordanska avijacija u bolnici Tal Al-Hava u sredu. Bolnica, koju su osnovale jordanske vazdušne snage, nalazi se u gradu Gaza.

8.33 - Izraelske racije na Zapadnoj obali: Dvoje Palestinaca upucano, 12 uhapšenih

Izraelska vojska je tokom racije u izbegličkom kampu Balata, istočno od Nablusa na okupiranoj Zapadnoj obali, upucala dve osobe, izvestila je palestinska novinska agencija Wafa.

 

 

Izraelske snage upale su u to područje u četvrtak rano ujutro, nakon čega je došlo do sukoba s Palestincima. Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da je jedan čovek upucan u leđa, a drugi u ruku. Nije poznat stepen povreda.

Osim toga, izraelske snage su uhapsile najmanje 10 osoba tokom racija na susedne gradove Beit Rima i Deir Gasana, severozapadno od Ramale, kao i dvojicu muškaraca u kampu Akbat Jabr u gradu Jerihonu.

8.20 - Pojavili se snimci napada na auto-putu

Neimenovani napadači izašli su jutros iz vozila na auto-putu i iz automatskog oružja su počeli da pucaju na automobile koji su bili zaglavljeni u jutarnjem špicu. Neko je sve snimio telefonom iz autobusa na auto-putu.

 

 

08.12 - Napad u Jerusalimu: Pucnjava na auto-putu, ima mrtvih

Najmanje jedna osoba je ubijena, a osmoro je povređeno u pucnjavi na auto-putu na obodu Jerusalima. Dvoje ranjenih je u kritičnom stanju, saopštile su izraelske medicinske službe.

Policija navodi da je u pitanju teroristički napad.

- Trojica terorista su stigla vozilom, izašla iz njega i počela da pucaju po vozilima koja su bila zaglavljena u gužvi u pravcu ka Jerusalimu - navela je policija.

Kako se navodi, izraelske snage su "neutralisale" dvojicu napadača na licu mesta i jednog koji je pokušao da pobegne.

7.20 - IDF: Izrael presreo projektil koji su Huti lansirali prema Eliatu na jugu zemlje

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa "Erou" presreo jutros projektil koji su lansirali jemenski pobunjenici Huti iznad Crvenog mora, a koji je, kako se navodi, bio usmeren ka jugu Izraela.

 

 

U saopštenju se navodi da balistička raketa ispaljena prema gradu Eilatu na jugu Izraela nije ušla u izraelski vazdušni prostor kada je oborena, objavio je Tajms of Izrael. Huti su do sada lansirali nekoliko balističkih projektila i bespilotnih letelica na Eilat, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, a svi su presretnuti ili su promašili cilj, podseća se u saopštenju.

Američka vojska saopštila je da je u sredu uništila sedam protivbrodskih projektila, jedan raketni lanser i dron lansiran iz oblasti u Jemenu koja je pod kontrolom Huta, preneo je Rojters. Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da su projektili, lanser i dron predstavljali neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.

SAD i Velika Britanija su prošlog meseca izvele napade na vojne položaje Huta u Jemenu da bi, kako su navele, smanjile sposobnosti pobunjenika da napadaju trgovačke brodove na Crvenom moru. Huti su u novembru počeli da napadaju brodove u Crvenom moru zbog, kako su naveli, napada Izraela na Pojas Gaze.

7.00 - Junajted erlajns planira da nastavi redovne letove za Izrael

Američka avio-kompanija Junajted erlajns saopštila je da planira da početkom narednog meseca nastavi direktne letove iz SAD za Izrael.

Ovom odlukom Junajted će postati prvi američki avio-prevoznik koji će nakon napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine i izbijanja izraelsko-palestinskog sukoba obnoviti redovni avio saobraćaj prema Izraelu, prenosi Rojters.

6.50 - Velika Britanija i Jordan dostavili pomoć bolnici na severu Gaze

AP Photo/Fatima Shbair
 

Velika Britanija i Jordan bacili poslali su juče vazdušnim putem četiri tone humanitarne pomoći bolnici Tal el Hava u severnom delu Pojasa Gaze, saopšteno je iz britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, pomoć je isporučilo jordansko vazduhoplovstvo, prenosi Rojters. "Hiljade pacijenata će imati koristi od pomoći, a gorivo će omogućiti ovoj bolnici da nastavi svoj rad na spašavanju života", naveo je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike