Odjeknuo odgovor Moskve: Reakcija SAD na smrt Navaljnog je mešanje u unutrašnje stvari Rusije, bolje da gledaju u svoje dvorište

17.02.2024

17:06

0

Prema rečima ruskog ambasadora, Vašington nema pravo da sudi u ovom slučaju

Odjeknuo odgovor Moskve: Reakcija SAD na smrt Navaljnog je mešanje u unutrašnje stvari Rusije, bolje da gledaju u svoje dvorište
Copyright Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Reakcija SAD na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru je pokušaj mešanja u unutrašnje stvari zemlje, rekao je Anatolij Antonov, ambasador Moskve u Vašingtonu. Takođe je zamerio SAD što nisu pokušale da dođu do osnovnih odgovora pre nego što iznesu optužbe.

Ruski zatvorski zvaničnici saopštili su da je 47-godišnji Navaljni preminuo u petak u kaznenoj koloniji severno od Arktičkog kruga, rekavši da se srušio nakon šetnje, kao i da reanimacija nije uspela. Tačan uzrok smrti još nije otkriven, iako je izvor za ruski RT sugerisao da je u pitanju krvni ugrušak. Kremlj je saopštio da medicinski stručnjaci ispituju stvar.

Brojni zapadni lideri su brzo sugerisali da Rusija snosi odgovornost za smrt. Navaljni je često opisivan kao „lider opozicije“ zbog učešća u antivladinim protestima.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da, iako „ne znamo tačno šta se dogodilo... nema sumnje da je smrt Navaljnog bila posledica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili“. Potpredsednica SAD Kamala Haris takođe je tvrdila da je „Rusija odgovorna“ za smrt aktiviste.

Antonov je u subotu opisao salvu optužbi kao „čašu žuči“.

- Imamo osećaj da glavni cilj Vašingtona nije da dođe do rešenja problema, ma koliko on bio osetljiv, već da jače udari na našu zemlju - primetio je izaslanik, sugerišući da SAD traže izgovor za uvođenje novih sankcija Rusiji.

Profimedia
Anatolij Antonov

Priznajući da je „smrt osobe uvek tragedija“, Antonov je istakao da je važno otkriti sve detalje smrti.

- Međutim, lokalni [američki] političari ne žele da čekaju i već su okrivili ruske vlasti - primetio je on.

Prema rečima ambasadora, Vašington nema pravo da sudi u ovom slučaju.

- Postoji još jedan pokušaj mešanja u unutrašnju politiku Ruske Federacije - rekao je Antonov i stav SAD nazvao „neprihvatljivim“, pozivajući Ameriku da se fokusira na sopstvene unutrašnje probleme.

Opozicionar je 2021. godine zatvoren zbog dugogodišnjeg slučaja prevare, a 2023. je osuđen na 19 godina pod optužbom za podsticanje, finansiranje i sprovođenje ekstremističkih aktivnosti i „rehabilitaciju“ nacističke ideologije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike