Ekvador odustao od prodaje ruskog oružja SAD: Da se nisu predomislili, prekršili bi sporazum

17.02.2024

12:51

0

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa razgovarao je sa ruskim ambasadorom Vladimirom Sprinčanom

Ekvador odustao od prodaje ruskog oružja SAD: Da se nisu predomislili, prekršili bi sporazum
Copyright AP Photo/Dolores Ochoa

Ekvador je odustao od planirane prodaje zastarele ruske i ukrajinske vojne opreme Vašingtonu u zamenu za 200 miliona dolara nove opreme, saopštio je izaslanik Moskve u toj južnoameričkoj državi. Američki zvaničnici su nagovestili da bi oružje bilo donirano Kijevu.

U razgovoru za RIA Novosti posle sastanka sa predsednikom Ekvadora Danijelom Noboom u petak ruski ambasador Vladimir Sprinčan rekao je da je zemlja promenila stav o razmeni oružja, objašnjavajući da bi Ekvador više voleo da se kloni sukoba koji besni u Ukrajini.

- Stav Ekvadora nije da šalje oružje i municiju u vrele zone, već da doprinosi rešavanju sukoba mirnim putem, diplomatskim instrumentima - rekao je on.

Pod pritiskom da razjasni da li je transfer oružja zaustavljen, Sprinčan je jednostavno odgovorio „da", dodajući da će odluka „zvanično biti saopštena početkom sledeće nedelje“.

Moskva je uložila primedbe na sporazum, prema kom je Ekvador trebalo da isporuči stariju rusku i ukrajinsku vojnu opremu u SAD u zamenu za opremu američke proizvodnje u vrednosti od 200 miliona dolara.

AP Photo/Dolores Ochoa
 

U komentaru za lokalne novine portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je tvrdila da bi plan prekršio ugovore Ekvadora sa Rusijom, „uključujući obavezu da se isporučena imovina koristi samo u navedene svrhe i da se ne prenosi trećoj strani bez dobijanja odgovarajuće saglasnosti sa ruske strane“.

Vašington je priznao da je bio u potrazi za oružjem iz sovjetskog doba u mnogim delovima sveta, uključujući Latinsku Ameriku i Karibe. Prošle godine general Laura Ričardson, koja je na čelu američke Južne komande, rekla je da Pentagon „radi sa zemljama koje imaju rusku opremu da bi je donirali ili zamenili za opremu Sjedinjenih Američkih Država“.

Samo nekoliko dana nakon što je transfer oružja najavljen ruski regulator za bezbednost hrane Rosselkhoznadzor objavio je delimičnu zabranu uvoza banana iz Ekvadora, jednog od najvećih svetskih izvoznika ovog voća, ali taj potez navodno nije eksplicitno povezan sa sporom oko oružja, jer su zvaničnici rekli da su otkrili opasnu štetočinu u prethodnim pošiljkama banana iz Ekvadora.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike