Moldavija uštedela 553 miliona dolara zahvaljujući kupovini gasa od "Gasproma"

14.02.2024

00:31

1

U januaru je direktor "Moldovagasa" izjavio da bi od maja "Gasprom" ponovo mogao da postane jedini snabdevač ove države gasom ako ponudi povoljnu cenu

Moldavija uštedela 553 miliona dolara zahvaljujući kupovini gasa od "Gasproma"
Ilustracija - Copyright AP Photo/Koji Sasahara, File

Moldavija je uštedela 553 miliona dolara između novembra 2021. i novembra 2022. zahvaljujući kupovini prirodnog gasa od ruske kompanije "Gasprom", izjavio je danas šef preduzeća "Moldovagas" Vadim Čeban.

U januaru je direktor "Moldovagasa" izjavio da bi od maja "Gasprom" ponovo mogao da postane jedini snabdevač ove države gasom ako ponudi povoljnu cenu.

Ministar energetike Moldavije Viktor Parlikov istakao je da su republičke vlasti spremne da kupuju gas od "Gasproma", ako ruski koncern ponudi najbolju cenu.

"Za sve zainteresovane za detalje potpisivanja ugovora o isporuci prirodnog gasa između 'Moldovagasa' i 'Gasproma' u oktobru 2021, još jednom, sa svim brojevima, jasno su objašnjene prednosti ove transakcije. Ušteda za period od novembra 2021. do novembra 2022. iznosila je 553 miliona američkih dolara", napisao je Čeban na svom telegram kanalu.

Profimedia
 

On je istakao da je ovaj ugovor podržala Nacionalna agencija za energetsku regulativu, odobrio ga je Nadzorni odbor kompanije, a odobrila ga je skupština akcionara Moldovagasa AD.

"Kompanija može da pokaže dokaze u bilo kom trenutku", primetio je on.

Od decembra 2022. "Moldovagas" dobija gas iz dva izvora – iz državnog preduzeća "Energokom" i ruskog "Gasproma". Ruski gas se šalje isključivo u Pridnjestrovlje u zamenu za struju, a sam Kišinjev koristi rezerve.

Ranije je Ministarstvo energetike saopštilo da Moldavija skladišti dovoljno prirodnog gasa u rezervama da pokrije potrebe potrošača.

Moldavija doživljava energetsku krizu zbog rastućih cena energenata.

U pozadini rasta cena energenata, kao i rasta inflacije, u zemlji se odvijaju antivladini protesti. Inflacija u Moldaviji je 2022. godine dostigla rekordnih 30,2 odsto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike