Direktor Gasproma najavio tešku zimu: Čitavi gradovi Evropske unije mogli bi da se smrznu

12.10.2022

16:05

0

Miler je ideju o racionalizaciji gasa, koju bi EU trebalo da uvede, nazvao „sumnjivom“, ukazujući na nedostatak mehanizma za implementaciju

Direktor Gasproma najavio tešku zimu: Čitavi gradovi Evropske unije mogli bi da se smrznu
profimedia-0720457570 - Copyright Profimedia

Čitavi gradovi u Evropi mogli bi da se smrznu tokom najhladnijeg dela zime, upozorio je generalni direktor ruske energetske kompanije Gasprom Aleksej Miler, govoreći u sredu na Ruskoj energetskoj nedelji.

Prema njegovim procenama, Evropi može nedostajati oko 800 miliona kubnih metara gasa dnevno, što predstavlja trećinu ukupne potrošnje EU. U najgorem slučaju koji je naveo Miler, skladišta gasa u regionu biće popunjena samo 5 odsto do marta.

- Niko ne može da garantuje da će Evropa preživeti zimu sa sadašnjim zalihama gasa - rekao je on i dodao da se, čak i ako blok uspe da prođe ovu grejnu sezonu, postavlja pitanje „šta će biti sa sledećom zimom”.

Generalni direktor Gasproma podsetio je da je Rusija zimi izvozila u Evropu između 0,6 i 1,7 milijardi kubnih metara gasa dnevno.

Miler je ideju o racionalizaciji gasa, koju bi Evropa trebalo da uvede, nazvao „sumnjivom“, ukazujući na nedostatak mehanizma za implementaciju.

Profimedia
Aleksej Miler

U septembru je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila od zemalja članica EU da uvedu „obavezne” energetske granice, pozivajući blok da „izravna krivulju” potražnje.

Prošle nedelje Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je da će EU morati da smanji svoju potražnju do 13 odsto zbog „rizika bez presedana“ za snabdevanje gasom ove zime.

Iako je EU već napunila svoje skladište do 88 odsto, IEA je saopštila da je potrebno da ono bude puno 90 odsto ukoliko dođe do daljih prekida u snabdevanju, kasnih zimskih hladnoća i nedostatka prirodnog tečnog gasa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike