Oborili novi rekord! "Gasprom" Kini isporučio najveću količinu gasa

26.11.2023

00:30

0

"Snaga Sibira" deo je ugovora između "Gasproma" i CNPC-a, koji je vredan 400 milijardi dolara, a koji je potpisan 2014. godine

Oborili novi rekord!  "Gasprom" Kini isporučio najveću količinu gasa
gasprom - Copyright Profimedia

Ruski energetski gigant "Gasprom" postavio je novi rekord u dnevnim isporukama gasa Kini preko mega-gasovoda "Snaga Sibira", objavila je ta kompanija danas.

"Gasprom" snabdeva vodećeg trgovinskog partnera  prirodnim gasom u skladu sa dugoročnim ugovorom zaključenim sa Kineskom nacionalnom naftnom korporacijom (CNPC).

"Snaga Sibira" deo je ugovora između "Gasproma" i CNPC-a, koji je vredan 400 milijardi dolara, a koji je potpisan 2014. godine.

"Snabdevanje ruskim gasom putem gasovoda 'Snaga Sibira' od 23. novembra ponovo premašilo dnevne ugovorne obaveze. 'Gasprom' je isporučio sve tražene količine i postavio novi istorijski rekord dnevnih isporuka gasa Kini", navodi se u saopštenju kompanije.Kina trenutno većinu ruskog gasa dobija kroz ovaj gasovod, deo takozvane Istočne rute. Gasovod je delimično pušten u rad u decembru 2019. godine, postavši prvi kojim se rusko gorivo snabdeva u susednu državu.

Prošle godine Rusija je Kini isporučila 15,5 milijardi kubnih metara gasa preko "Snage Sibira", koji ima godišnji kapacitet od 38 milijardi kubnih metara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike