Trese se Nemačka! Isplivali dosijei, otkriveno da je deda Analene Berbok bio pristalica nacista i da je služio u Vermahtu

09.02.2024

15:31

0

Često je pominjala dedu, a sad kaže da nije znala za otkrivene detalje

Trese se Nemačka! Isplivali dosijei, otkriveno da je deda Analene Berbok bio pristalica nacista i da je služio u Vermahtu
Copyright AP Photo/Alex Brandon

Analena Berbok, nemačka ministarka spoljnih poslova, našla se u centru skandala nakon što je otkriveno da je njen deda Valdemar Berbok bio vatreni pristalica nacionalsocijalizma i da je služio u zloglasnom Vermahtu.

Prema izveštaju nemačkih medija poput Bilda, Fokusa i Buntea, koji se pozivaju na dosijee Vermahta, on je bio inženjer u jedinici oružanih snaga Nacističke Nemačke koja je popravljala protivavionske topove.

Iako je Analena Berbok poznata po podršci Izraelu, borbi protiv antisemitizma i zalaganju za koegzistenciju širom sveta, otkriveni interni dokumenti o prošlosti njenog dede bacaju novo svetlo na njenu porodičnu istoriju.

Kako navode pomenuti mediji, Valdemar je bio vatreni pristalica nacističkih ideja, a neki navode čak i da je pažljivo čitao Hitlerovu knjigu "Majn kampf".

Ovo otkriće pokrenulo je pitanje da li je ministarka spoljnih poslova bila upoznata sa dedinim nacističkim idealima, pa su se tim povodom oglasili i iz kabineta ministarke spoljnih poslova.

- Ministarka spoljnih poslova nije bila upoznata sa dokumentima - navodi se u odgovoru.

 

 

Ipak, ona je često na komemorativnim događajima govorila o dedi i njegovoj nacističkoj prošlosti, ali nije pričala o naklonosti ka toj ideologiji.

Godine 1944. trebalo je da bude odlikovan krstom za ratne zasluge. Za naciste je ovo bila visoka nagrada za "specijalne usluge kada su raspoređene pod neprijateljskim oružjem ili za specijalne usluge u ratu“.

Porodična dinamika takođe je bila značajna, s očevim sukobom s dedom zbog njegove ćutljivosti o svojoj prošlosti u Drugom svetskom ratu. Tek kasnije, kada je deda Berbok priznao svoje služenje u Vermahtu tokom posete izložbi o nemačkoj vojsci, otkrivena je istina.

Iako je Valdemar Berbok napisao porodičnu knjigu o ratu, ostao je ćutljiv o svojim nacističkim ubeđenjima. Čini se da niko iz porodice nije istraživao njegove dosijee u Vermahtu. Valdemar je preminuo 2016. godine, ostavljajući iza sebe pitanja i kontroverze koje će ostati kao deo porodične istorije Berbokove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike