Kristalna noć – Veče koje je najavilo tamu Holokausta (FOTO)

09.11.2023

07:17

0

Antijevrejski pogromi, sprovođeni uz podstrek i odobravanje nacističkih vlasti, ušli su u anale kao uvod u najmračnije poglavlje 20. veka

Kristalna noć – Veče koje je najavilo tamu Holokausta (FOTO)
Kristalna noć - Copyright Wikipedia

U rano jutro 10. novembra 1938. godine, Nemačka je osvanula u ruševinama i dimu. Tragični događaji koji su se odigrali prethodne noći ubrzo će dobiti naziv koji i danas odzvanja istorijskim galerijama svedočanstava o strahotama – Kristalna noć. 

Antijevrejski pogromi, sprovođeni uz podstrek i odobravanje nacističkih vlasti, ušli su u anale kao uvod u najmračnije poglavlje 20. veka.

Nasilje je izbilo nakon što je mladi Jevrejin poljskog porekla Heršen Grinšpan u Parizu pucao na nemačkog diplomatu, što je nacistički režim iskoristio kao izgovor za eskalaciju nasilja protiv Jevreja.

Usledilo je sistematsko uništavanje sinagoga, jevrejskih poslova, domova, škola, kao i nasumično prebijanje i ubijanje Jevreja. Brojke govore da je više od 90 ljudi ubijeno, dok su hiljade odvedene u koncentracione logore.

Slike razbijenih izloga, zapaljenih knjiga i razorene imovine obasjale su novinske naslove širom sveta, a zvuk razbijenog stakla dao je ime ovom pogromu - Kristalna noć. Međutim, za mnoge koji su preživeli taj užas, naziv koji asocira na nešto bistro i krhko nije dovoljno snažan da opiše brutalnost i destrukciju koju su iskusili.

Ova noć nije bila samo prikaz nemačkog antisemitizma, već i jasan znak za ono što će uslediti.

Kristalna noć predstavljala je početak sistematske državne politike usmerene ka potpunom uništenju jevrejskog naroda u Evropi, koja će kulminirati Holokaustom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike