Putin objasnio cilj operacije u Ukrajini: Rusija se ne bori sa ukrajinskim narodom, već sa nacistima i njihovim sledbenicima

05.09.2023

22:02

0

Ruski predsednik je ukazao i na širenje rusofobije i neonacizma u Ukrajini i na Baltiku, ističući da se istorija često koristi kao oružje u ideološkim borbama

Putin objasnio cilj operacije u Ukrajini: Rusija se ne bori sa ukrajinskim narodom, već sa nacistima i njihovim sledbenicima
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je u utorak svoj stav o trenutnoj situaciji u Ukrajini, naglašavajući da neprijatelj Rusije nisu ukrajinski građani, već "nacisti i njihovi sledbenici". Putin je ovu izjavu dao tokom sastanka ruskog organizacionog komiteta "Pobeda".

- Da ne bi došlo do nesporazuma sa kim se borimo, da bude jasno i kojim ciljevima težimo i ko je naš protivnik - to nije ukrajinski narod, već ovi neljudi, nacisti i njihovi sledbenici - rekao je lider Rusije.

Putin je takođe ukazao na širenje rusofobije i neonacizma u Ukrajini i na Baltiku, ističući da se istorija često koristi kao oružje u ideološkim borbama. 

- Izazovi vremena jasno pokazuju da je nacizam poražen 1945. godine, ali, nažalost, opet se manifestuje u istoj rusofobiji ili antisemitizmu. I veličanje nacističkih zločinaca, direktna propaganda nacizma u baltičkim zemljama, kao i u Ukrajini uopšte, postali su norma, kao da Nirnberga nije bilo - istakao je Putin.

Predsednik Rusije takođe je podvukao da je Zapad postavio na čelo Ukrajine "etničkog Jevrejina, Vladimira Zelenskog", prikrivajući istovremeno glorifikaciju nacizma i onih koji su predvodili holokaust u Ukrajini. Putin je naglasio da su nacisti tokom Drugog svetskog rata u Ukrajini ubili milion i po Jevreja.

Nakon toga ruski lider je pozvao na otkrivanje arhivskih dokumenata koji svedoče o zločinima Stepana Bandere i njegovih pristalica, koji su bili saučesnici nemačkih fašista u Ukrajini. Putin je naglasio da je to neophodno kako bi se jasno identifikovali neprijatelji Rusije.

Takođe je spomenuto da je pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski govorio o jedinstvenom udžbeniku istorije za srednjoškolce, koji sadrži podatke o Drugom svetskom ratu. Udžbenik navodi da su 13,5 miliona sovjetskih civila postali žrtve nacističkog režima, uključujući milion i po Jevreja koje su ubili nacistički poslušnici u Ukrajini, pokret Bandera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike